ÇOCUKLARDA KORKU
Ben küçükken en çok karanlık odadaki eşya gölgelerini yaratıklara benzettiğim için korkardım. Bir de gece kalkıp tuvalete gitmek öyle zordu ki bu korkularım yüzünden. Büyüdükçe fark ettim ki herkesin değişik yaşlarda değişik korkuları vardı. Şimdi bile yok mu? Yaş ilerledikçe adı ‘kaygı’ oluyor, her bir farklı yaşta yaşıyoruz bu korkuları sadece adı değişiyor: endişe, kaygı… Peki ya yaş fark etmeksizin içimizi türlü türlü şekilde kemiren bu duyguyu nasıl tanımlarız?
Korku, fiziksel, duygusal veya psikolojik olarak gerçek veya hayalî olarak gelebileceğini düşündüğümüz zarar tehdidi ile ortaya çıkar. Bu durumu yaşamayan kimse olmadığına göre herkesin yaşayabileceği doğal bir duygu türü o zaman. Önemli olan korkuların çocuğumuzun ya da bizim hayatımızı yönetmemesi.
Genel olarak “olumsuz” bir duygu olarak görülse de korku, potansiyel tehlike ile başa çıkmamız için bizi harekete geçirdiği için bizi güvende tutmada önemli bir rol oynamaktadır. Hiçbir zaman korkmadığını ya da endişelenmediğini düşünen var mı aramızda? Belki de şu anki kişiliğimizin güçlü yanlarını biraz da bu korkulara daha doğrusu bu korkuları aşmaya borçluyuzdur. Şimdi durun ve çocuğunuza dikkatle bir bakın lütfen. Size şu an komik hatta ‘saçma’ gelen bu duygu onun için ne kadar büyük ve aşılması zor. O hâlde Sayın Ebeveyn, size düşeni yapmak için harekete geçme zamanı!
Biliyor musunuz, çocuğunuzun korkularını aşmak için en başarılı yöntemlerden biri kendi küçüklüğünüzden ve yaşadığınız korkulardan bahsetmektir. Çocuğunuza yeni bir korku kazandırmadan, durumu kesinlikle küçümsemeden bir anı olarak paylaştığınızda çocuğunuz korkularını daha kolay aşabilir.
Şimdilerde bize komik gelen o korkulardan bazılarını hatırlayalım mı?
Huzurevi mi arıyorsunuz?
Aradığınız huzurevini Sosyal Hizmet Uzmanlarımızın danışmanlığı ve referansı ile bulmak için arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
Çocuklar Nelerden Korkar?
Çatışma, bireylerin hem fiziksel hem sözel hem de psikolojik olarak karşı karşıya gelmesidir. Birinin davranışları diğerinin davranışlarına ters düşüyor, onu engelliyor ya da değerleri birbirine uymuyorsa bu kişiler arasında çıkan sürtüşmedir. Yaşamın ve toplumsal bir varlık oluşumuzun kaçınılmaz bir sonucudur. Hayatımızın sosyal açıdan devam etmesini sağlayan çok önemli bir sosyal gelişim aşamasıdır aslında. Çatışma çözme becerisi, çocuklara yaşamın erken dönemlerinde kazandırılması gereken bir beceridir aynı zamanda.
Aile İçi Çatışma
*Karanlıktan hangimiz korkmadık ki?
* Ah o gölgeler!
*Yorganı kafanıza kadar çektiğiniz hiç olmadı mı?
*Ya tuvalet? Bir de geceyse!
*Yalnız uyumak kadar zor alışılan başka ne vardı?
*Yalnız kalma
*Yüksek sesler
*Gök gürültüsü
*Aileniz bırakıp gidiverecek gibi geldi mi hiç?
*Yabancılar
*Hatta palyaço!
*Banyo, yatak altı, çeşitli hayvanlar, doktor, elbette iğne(!), çizgi film karakterleri
*Ebeveyn ayrılığı
*Ani değişiklikler
*Kendini güvende hissetmeme
*Rüyalar
*Okul
*Hırsızlar
*Hata yapmak
*Hastalıklar ve ölüm…
.
Hukuk Danışmanlığı
Sosyal Rehberlik olarak tüm İstanbul iline ve çevrede bulunan illere avukatlık hizmeti vermekteyiz. Bizi ceza, bilişim, tıp, iş hukuku, aile hukuku ve boşanma davaları, internet hukuku ve iş davaları için arayabilir ve soru sorabilirsiniz..
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
’Çocuğum Korktuğunda Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Korkular yaşamın normal bir parçasıdır. Çoğu zaman çocuğun ortamında gerçek veya en azından algılanan bir tehdide bir yanıt olduğundan, ebeveynler güven verici ve destekleyici olmalıdır. Burada en çok dikkat edilmesi gereken husus, çocukla alay edici bir ses tonuyla konuşmamak ve onu geçiştirmemektir. Her konuda olduğu gibi burada da çocuğunuzu herhangi bir başka çocukla kıyaslamadan onunla konuşmaktır. Unutmamalıyız ki korkmak çok doğal bir duygudur. Ancak fobiye dönüşmeden aile olarak müdahale etmeli, çözemediğimiz ve uzun süren durumlarda bir uzmandan yardım almaktan kaçınmamalıyız. Rahatlamasını sağlamak bu noktada çok önemlidir. Onunla konuşmak, onu dinlemek, onunla sohbet etmek duygularını kolayca ifade edebilmesine yarayacaktır. Örneğin, çocuğunuzdan ayrı kalacağınız zaman dilimi öncesi fark ettirmeden odadan çıkmak yerine ona neden gittiğinizi ve döneceğinizi anlatın. İlk birkaç sefer tedirgin olabilir fakat onu kandırmamayı seçtiğiniz için zamanla doğru yöntemi uyguladığınızı çocuğunuzun davranışlarındaki gelişmelerle anlayacaksınız. Uykudan önce korkuları için onunla bir zaman dilimi geçirip size özel bir isim verebilirsiniz bu sürece. Birlikte hayal kurabilirsiniz, kendi masalınızı yaratabilirsiniz, bilmeceler sorabilirsiniz…
Sizinle Rahatlıkla Konuşabilmesi Çok Önemlidir
Bazı korkular, çocuklar kendilerini rahatsız hissettikleri bir çocuk bakımı ortamına yerleştirildiğinde yoğunlaşabilir. Okula başlama, bakıcıyla ilk zamanlar, yeni sınıf, taşınma ve yahut aile ayrılığı gibi. Belki de aşırı utangaç olduğunu düşündüğünüz çocuğunuzun bu davranışının altında yabancı korkusu olabilir. Yabancılar ve onlardan gelebilecek tehlikeler. Tanımadığı ve güvenmediği birilerine karşı temkinli davranmayı seçen çocuğunuz, kendini geri çekmeye başlar. Bu bazen gerçekten utangaçlık bazen de bu tür kaygıların bir yansıması olabilir. Fakat sebebinden onu zorlamadan emin olmalısınız.
Sizinle rahatlıkla konuşabilmesi çok önemlidir. Duygularını size rahatça anlatabilen bir çocuk sizin de daha az endişe duymanızı sağlayacaktır. Ailede yakın zamanda ciddi bir hastalık veya ölüm meydana gelmişse, çevrelerindeki kişilerin sağlığı hakkında da endişeli olabilirler hiç ummadığınız bir yaşta bile.
Korkularıyla Yüzleşmesine İzin Verin
Yatak altından korkan çocuğunuzla birlikte yatak altı kontrolü yapın hatta dönüp dönüp tekrar bakın ve hatta bunu oyuna çevirin. Bırakın kaygısını gülerek atsın.
Destek Olun
‘’Bunda korkacak ne var?’’ cümlesini ise kurmamaya özen gösterin. Aranızda korkularını anlattığı zaman size karşı mahcubiyet hissedecek bir durum oluşturmayın. En yakınları olarak sizinle dahi konuşamadığı korkuları onda yer açabilir, hastalık olarak dışa yansıyabilir. (karın ağrısı, baş ağrısı, mide ağrısı vb)
Bazen korkular öylesine aşırı, ısrarcı ve odaklanmış olabilir ki fobilere dönüşebilirler.
Çocuğunuzun endişeleri devam ederse ve günlük yaşamdan zevk almasına müdahale ederse, fobilerin tedavisinde uzmanlaşmış psikiyatrist veya psikologların profesyonel yardımlarından yararlanabilmelisiniz. Çocuğun okula alıştırılmasına değindiğimiz yazımızda da bahsettiğimiz gibi çocuğunuzun gelişiminde ebeveyn olarak yanlış yapmamak adına bir uzmandan yardım almanız sizi çevrenize karşı rahatsız hissettirmemelidir. Burada düşündüğünüz çocuğunuzun sağlıklı gelişimidir ve elbette bundan daha değerli bir durum söz konusu değildir.
Cesaret Verin Ve Sabırlı Olun
Çocuğunuza korkularıyla mücadele etmesinde cesaret verin ve sabırlı olun . Kendini cesur hissetmek ona çok iyi gelecektir. Bu süreç zaman alacak bu yüzden onu zorlamadığınızdan emin olun. Ebeveyn olarak sizin de korkularınız, endişeleriniz var ve onlardan bir anda kurtulmak o kadar da kolay değil unutmayın. Ailesi olarak en çok sizin verdiğiniz güvene ve desteğe ihtiyacı var. Elinizi uzatın ve tutmasına izin verin. Sevginiz, ilginiz ve sabrınızla çocuğunuza vereceğiniz cesaret karşısında bırakın korkular sizden korksun.