ÇOCUKLARDA ÖĞRENME BOZUKLUKLARI
Öğrenme özrü nörolojik bir hastalıktır. Bir öğrenme özrü iyileştirilemez veya düzeltilemez; bu hayat boyu süren bir konudur. Bununla birlikte, doğru destek ve müdahale ile öğrenme engelli çocuklar okulda başarılı olabilir ve daha sonra yaşamda başarılı, sıklıkla seçkin kariyerlere devam edebilirler. Öğrenme özrü terimi birçok farklı öğrenme farkını kapsar. Üç ana öğrenme engeli türü: okuma güçlüğü, yazılı dil güçlüğü ve matematik güçlüğü. Tek bir “öğrenme özrü” yoktur. Hafızayı, sosyal becerileri ve yönetici işleyişini etkileyen daha az yaygın öğrenme bozuklukları vardır. Birçok insan, öğrenme özrünü olmayana göre tanımlar.
Ebeveynler öğrenme güçlüğü olan çocukların güçlü yanlarını cesaretlendirerek, zayıflıklarını bilerek, eğitim sistemini anlayarak, profesyonellerle birlikte çalışarak ve belirli zorluklarla başa çıkma stratejilerini öğrenerek bu başarıyı yakalamalarına yardımcı olabilir.
Temel okuma ve dil becerileri ile ilgili zorluklar en yaygın öğrenme güçlükleridir. Öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin% 80 kadarının okuma problemi vardır.
Öğrenme güçlükleri; otizm, zihinsel engel, sağırlık, körlük ve davranış bozuklukları gibi diğer engellerle karıştırılmamalıdır. Bu koşulların hiçbiri öğrenme güçlüğü değildir.
Huzurevi mi arıyorsunuz?
Aradığınız huzurevini Sosyal Hizmet Uzmanlarımızın danışmanlığı ve referansı ile bulmak için arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
Çocuklarda Yaygın Öğrenme Güçlükleri
Disleksi : Bir kişinin yazılı kelimeleri anlamada zorluk çektiği dil tabanlı bir sakatlık. Ayrıca okuma bozukluğu veya okuma bozukluğu olarak da adlandırılabilir. Okul çağındaki çocukların yüzde 2 ila 8’inin okuma engeli vardır. Okuma bozukluğunun yaygın belirtilerinden bazıları şunlardır: harflerle giden ve sözcüklerin içindeki sesleri ayıran seslerin ilişkilendirilmesi veya tanınması, sözcüklerin seslendirilmesinde zorluk, kafiyeli sorun, sözcüklerin ve dilbilgisinin anlaşılması ve kullanılması ve zayıf yazım. Disleksi belki de en iyi bilinen öğrenme güçlüğüdür. Bu engelliliğin ortaya çıkabileceği çeşitli yollar vardır. Bazı çocukların kelimelerin sese göre parçalanma şeklini tanıyamazlar. Diğer konular genel olarak akıcılık, imla, anlama ve daha fazlası ile ilgilidir. Öğrenciler disleksi ile mücadele ederken bir okuma sorunu veya birden fazla sorun yaşayabilir.
Discalculia
Discalculia – Bir kişinin aritmetik problemleri çözmekte ve matematik kavramlarını kavramakta zorlandığı matematiksel bir engellilik durumudur. Diskalkuli, matematikle ilgili problemleri içeren birçok farklı bozukluk türü için geniş bir terimdir. Bazı işaretler şunları içerir: sayma ve matematik problem çözme becerilerini yavaşlatma, sayı dizilerini hatırlamada zorluk, hesaplama problemleri, zaman kavramlarıyla ilgili problemler, zayıf yön duygusu ve zihinsel matematiği tamamlamada zorluk. Çocuk bir gün matematik problemlerini tamamlayabilir, ancak ertesi gün aynı problemlerle karşılaştığında kaybolmuş ve kafası karışık görünebilir. Öğrenme güçlüğü söz konusu olduğunda matematik bir diğer önemli kaygı alanıdır. Matematik bozukluğu olan öğrenciler temel matematik hesaplamaları yapmakta güçlük çekebilir veya zaman, ölçüm veya tahmin gibi kavramlarla ilgili zorluk yaşayabilirler.
Hukuk Danışmanlığı
Sosyal Rehberlik olarak tüm İstanbul iline ve çevrede bulunan illere avukatlık hizmeti vermekteyiz. Bizi ceza, bilişim, tıp, iş hukuku, aile hukuku ve boşanma davaları, internet hukuku ve iş davaları için arayabilir ve soru sorabilirsiniz..
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
Disgrafi:
Bir kişinin harfleri oluşturmayı veya tanımlanmış bir alana yazmayı zor bulduğu bir yazma engeli. Disgrafi adı verilen yazma bozuklukları, bir kişinin düşüncelerini yazılı olarak ifade etme yeteneğini etkiler. Yaygın işaretlerden bazıları şunlardır:
- Bir kalem üzerinde garip veya sıkı kavrama,
- Okunamayan el yazısı,
- Yazarken kelimeleri yüksek sesle konuşma,
- Cümlelerde kelimeleri ihmal etme,
- Dilbilgisi ve sözdizimi yapısında zorluk,
- Yazma görevlerinden kaçınma,
- Düşünceleri ve fikirleri yazılı hale getirme sorunları kelimeleri ve yazarken düşünceleri düzenleme ve planlamada zorluk.
Disgrafi ayrıca öğrencilerin temel cümle yapısı ve dilbilgisi bilinci ile mücadele etmelerine neden olabilir.
İşitsel ve Görsel İşleme Bozuklukları :
Kişinin normal işitme ve görmeye rağmen dili anlamakta zorluk çektiği duyusal engeller.
Sözsüz Öğrenme Bozuklukları :
Beynin sağ yarıküresinden kaynaklanan ve görsel-mekânsal, sezgisel, örgütsel, değerlendirici ve bütüncül işleme işlevlerinde sorunlara neden olan nörolojik bir bozukluk.
Dikkat Eksikliği
Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğunun en teknik anlamda bir öğrenme özrü olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar olsa da bunun ortak bir öğrenme engeli olduğuna şüphe yoktur. DEHB olan öğrenciler dikkat etmekte ve görevde kalmakta zorlanmaktadır. Bu öğrenciler kolayca dikkati dağıtabilir ve geleneksel okul ortamlarında sıklıkla zorlanırlar. Uzmanlar DEHB’yi beynin yapısına bağlar ve DEHB’nin de genetik bir bileşeni olabileceğine dair kanıtlar vardır. Öğretimsel müdahalelere ihtiyaç duyan tipik öğrenme güçlüklerinin aksine, DEHB ilaçlar ve davranış terapileri ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Öğrenme Güçlüğünün Sık Karşılaşılan Belirtileri
Ebeveynler, öğretmenler ve diğer profesyoneller bir çocuğun öğrenme özrünü erken keşfeder ve doğru türde yardım sağlarsa, çocuğa başarılı ve üretken bir yaşam sürmek için gerekli becerileri geliştirme şansı verebilir.
Öğrenme engelli çocuklar genellikle çok zeki, liderlik becerilerine sahiptir veya müzik, sanat, spor veya diğer yaratıcı alanlarda üstündür. Yalnızca çocuğunuzun eksikliklerine odaklanmak yerine, çocuğunuzun güçlü yanlarını vurgulayın ve ödüllendirin. Çocuğunuzu sınıf dışındaki ilgi alanlarına teşvik edin.
Çocuğunuzla öğrenme engelleri hakkında konuşun
Öğrenme engelli çocuklar aptal veya tembel olmadıklarından emin olmalıdır. Onlar, öğrenme güçlüğü çeken zeki insanlardır, çünkü zihinleri kelimeleri veya bilgileri farklı şekilde işler. Dürüst ve iyimser olmak önemlidir. Çocuğunuza öğrenme ile mücadele ettiklerini ancak öğrenebileceklerini açıklayın. Çocuğunuzun yeteneklerine ve güçlü yönlerine odaklanın. Onlara çaba ve doğru yardımla meydan okumayı başarabileceklerinden ve başarılı olacaklarından emin olduğunuzu söyleyin!
Neden hemen yardım almalı?
Öğrenme özrü olan öğrencilerin% 80’i okuma güçlüğü çekiyor.
Birinci sınıftan yardım alırlarsa yüzde 90’ı normal olarak okunur.
Dokuz yaşından sonra yardım alan çocukların yüzde 75’i yaşam boyunca bazı zorluklarla karşılaşabilir.
Sezginize güvenin! Kimse çocuğunuzu sizden daha iyi tanıyamaz, bu yüzden gerçek bir sorundan şüpheleniyorsanız, öğretmenlerle ve diğer okul personeliyle konuşun, bilgi ve uzman görüşleri alın ve hemen değerlendirilmesinden korkmayın.
Çocuğunuzun öğretmeni ve rehberlik danışmanı ile görüşün. Size çocuğunuzun akranlarıyla ne kadar iyi etkileşime girdiğini söyleyebilir ve çocuğunuzun okulda ne kadar iyi performans gösterdiğinin tam bir değerlendirmesini düzenlemenize yardımcı olabilirler.
Çocuğunuzun güçlü yanlarını ve ilgi alanlarını gözlemleyin. Onu okulda ve oyunda cesaretlendirin ve çocuğunuzu iyi yaptığı birçok şey için ödüllendirin.
Çocuğunuzla evde çalışın
Ebeveynler bir çocuğun ilk ve en iyi öğretmenleridir. Çocuğunuza okumanın eğlenceli olabileceğini gösterin.
Çocuğunuz için çok fazla ışık, sessiz ve bol çalışma alanı olan ödev yapması için belirli bir yer bulun.
Doğru cevapları bulmak için zaman ayırarak çocuğunuzu soru sormaya ve cevap aramaya teşvik edin.
Çocuğunuzun cevapları gerçeklerle ve kanıtlarla yedeklediğinden emin olun.
Evde okulda öğretilen becerileri uygulayın.
Ödevleri çocuğunuzun günlük yaşamıyla ilişkilendirin. Örneğin, birlikte favori bir yemek hazırlarken kesirleri ve ölçümleri öğretin.
Bir rol model olun, çocuğunuz okurken kitap veya gazete okuma veya mektup yazma fırsatını kullanın.
Çocuğunuzu doğru yönde küçük ve büyük adımlar için övün.
Çocuğunuzun daha iyi bir okuyucu olmasına yardımcı olun.
Harfler ve kelimeler arasındaki ilişki üzerinde çalışın. Küçük çocuklara, kendi adları, evcil hayvanların adları veya en sevdiği çizgi film karakterleri veya sık sık durma veya çıkış gibi gördükleri kelimeler gibi birkaç özel kelimenin nasıl yazıldığını öğretin.
Çocuğunuzun dilin seslerden, hecelerden ve kelimelerden oluştuğunu anlamasına yardımcı olun.
Harf seslerini öğretin. Harfleri ve kelimeleri seslendirin. Çocuğunuzla kendi saçma sözlerinizi yapın.
Yeni kelimeler söyleyin ve her sesi yüksek sesle konuşarak çocuğunuzu büyülemeye teşvik edin.
Mümkün olduğunca öğrenin. Öğrenme güçlüğü hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, çocuğunuza o kadar çok yardımcı olabilirsiniz.