ÇOCUKLARDA UYKU

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

ÇOCUKLARDA UYKU

Bebekler, çocuklar ve gençler, hızlı zihinsel ve fiziksel gelişimlerini desteklemek için yetişkinlerden önemli ölçüde daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Çoğu ebeveyn, büyüyen çocukların iyi bir uykuya ihtiyacı olduğunu bilir ancak bebek ya da çocuk bilir mi? Ebeveynlerin en büyük problemlerinden biriyle daha karşınızdayız:

Huzurevi mi arıyorsunuz?

Aradığınız huzurevini Sosyal Hizmet Uzmanlarımızın danışmanlığı ve referansı ile bulmak için arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

Çocuklarda Uyku Ve Önemi

Disleksi : Bir kişinin yazılı kelimeleri anlamada zorluk çektiği dil tabanlı bir sakatlık. Ayrıca okuma bozukluğu veya okuma bozukluğu olarak da adlandırılabilir. Okul çağındaki çocukların yüzde 2 ila 8’inin okuma engeli vardır. Okuma bozukluğunun yaygın belirtilerinden bazıları şunlardır: harflerle giden ve sözcüklerin içindeki sesleri ayıran seslerin ilişkilendirilmesi veya tanınması, sözcüklerin seslendirilmesinde zorluk, kafiyeli sorun, sözcüklerin ve dilbilgisinin anlaşılması ve kullanılması ve zayıf yazım. Disleksi belki de en iyi bilinen öğrenme güçlüğüdür. Bu engelliliğin ortaya çıkabileceği çeşitli yollar vardır. Bazı çocukların kelimelerin sese göre parçalanma şeklini tanıyamazlar. Diğer konular genel olarak akıcılık, imla, anlama ve daha fazlası ile ilgilidir. Öğrenciler disleksi ile mücadele ederken bir okuma sorunu veya birden fazla sorun yaşayabilir.

Uykuya Hazırlık

     Uyku, çocukların yaşamlarında yiyecek, içecek veya güvenlik kadar önemlidir. Özellikle zihinsel ve fiziksel gelişimi doğrudan etkilediği için çocuklar için çok önemlidir. Yeni doğandan yetişkinliğe dek.

     Çocuklarınızın iyi bir gece uykusuna ihtiyacı olduğunu bilmek, onların bu uykuyu alacağı anlamına gelemiyor maalesef. Öncelikle isterseniz uykuya fiziksel olarak bir değinelim:

   Yeni doğanlarda günün büyük bir bölümünü kapsar uyku. Yeni yeni hareket etmeye başlayan bebeğiniz uyku esnasında elini emer, kımıldanır ya da huzursuz görünebilir. Aslına bakarsanız uyku alışkanlığına başlamak için ‘biraz daha büyüsün.’ leri bırakıp en baştan başlamak sağlıklı bir yöntem olacaktır. Örneğin bebeğinizi yatırmak için uyumasını beklemektense o uykuda değilken yatağa yatırmayı denemeli bu duruma bebekten önce siz kendinizi alıştırmalısınız. Bu sürece başlamadan önce bir gözlem süreniz olmalı tabi. Onu tanımalısınız. Bebeğiniz sizi daha önce çözerse daha çok zorlanacağınız gerçeği kaçınılmaz bir son olacaktır. 🙂

Uyku öncesi rutin bakımı yapılan bebeğinizi aynı saatte yatağına yatırmak onun bu zamanlamaya uyum sağlayabilmesi için çok önemlidir. Bir başka husus da bebeğinizin yatak odasının ortamının ve önemli ayrıntılarının devamlılığıdır. Bir gece gayet gürültülü bir ortamda uyuyan bebeğiniz sessizlikte nasıl uyumuyor diye düşünmeyin ya da tam tersini.

Hukuk Danışmanlığı

Sosyal Rehberlik olarak tüm İstanbul iline ve çevrede bulunan illere avukatlık hizmeti vermekteyiz. Bizi ceza, bilişim, tıp, iş hukuku, aile hukuku ve boşanma davaları, internet hukuku ve iş davaları için arayabilir ve soru sorabilirsiniz..

+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

Uyku Problemleri

      Uyku problemlerini tanımayı öğrenin.  Çocuklarda en sık görülen uyku problemleri uykuya dalmakta zorluk, gece uyanmaları, horlama, durma ve yatmaya direnme, uyku apnesi ve uyurken yüksek veya ağır nefes almadır. Buna şiddetli büyüme ağrılarını da ekleyebiliriz. Bu durumda çocuğunuza masaj yaparak rahatlamasına destek olabilirsiniz.

      Sosyal ve gelişimsel konular da uykuyu etkileyebilir. Bakıcılarına bağlanan güvenli bebeklerde daha az uyku problemi olabilir. Bebekler de ayrılık kaygısı yaşayabilirler. Hastalık ve artan motor gelişim de uykuyu bozabilir.

     Birçok faktör uyku sorunlarına yol açabilir. Yeni yürümeye başlayan çocukların bağımsızlık dürtüsü ve motor, bilişsel ve sosyal yeteneklerindeki artış uykuya engel olabilir. Ek olarak, yataktan kalkma yetenekleri, ayrılık kaygısı, özerklik ihtiyacı ve çocuğun hayal gücünün gelişimi uyku sorunlarına yol açabilir. Gündüz uyku hali ve davranış sorunları, zayıf uyku veya uyku sorununa işaret edebilir.

    Çocuklar dünyaya çok sayıda tuhaflık ve özellik ile gelirler ancak hiç kimse uykuyu sevmeyen olarak doğmaz. Aslında uyku sorunları, çocukların aldığı bir alışkanlıktır ve ebeveynlerin genellikle bilmeden pekiştirmesiyle güçlenir. Dört yaşına kadar, ebeveynler gerçekten çocuklara uyumayı öğretmek zorundalar. Bu, yanlış zamanda kalktıklarında onları tekrar yatağa almak ve kötü rüyalardan sonra endişelerini yatıştırmaya yardımcı olmak anlamına gelir.

    Çocukların uyumakta zorlandığı bir gerçek. Ve genellikle ebeveynlerini onlarla birlikte tutmak isterler üstelik başarılı da olabilirler! Küçük bedenler zamana uymadığında yatmadan önce bir savaş olabilir.

Ne Kadar Uyku Olmalı

    Çocuğunuzun yeterince uyumadığından şüpheleniyorsanız, çocuk doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Altta yatan bir uyku bozukluğu veya başka bir tıbbi durum varsa, doktorunuz sizi yönlendirecektir.

    Çocuğunuzun ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu biliyorsanız, günlük uyandırma zamanı ayarlamak basit bir matematiktir. Çocuğunuzun hafta sonları ve tatil günlerinde biraz daha uyumasına izin vermeniz,  sizi uzun, uykusuz bir gecenin beklemesine zemin hazırlayabilir. Bu fazladan uyku saatleri çocuğunuzu etkiler ve vücutlarının yatmadan önce yorgun hissetmesini zorlaştırır. Yatma zamanı ve uyanma zamanını her gün ve saat için aynı tutmalısınız.

    Çocuklarda uyku kaybına neden olabilecek dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu gibi altta yatan bazı psikiyatrik durumlar vardır. Araştırmacılar çoğu insanın yetişkin bir uyku bozukluğu olarak düşündüğü uyku apnesinin çocuklarda da nispeten yaygın olduğunu söylüyor. Uyku apnesi olan bir kişi nefes almak için mücadele ederken  uyanır.

Düzensiz ve Az Uyumanın Yol Açacağı Sorunlar Nelerdir?

    Düzenli uyku yetersizliği  genellikle oldukça zor davranışlara ve sağlık sorunlarına yol açar – sinirlilik, konsantre olma zorluğu, hipertansiyon, obezite, baş ağrısı ve depresyon. Yeterli uyku alan çocukların daha sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve daha iyi okul performansı, davranışı, hafızası ve zihinsel sağlığı vardır.

    Çocuklarımızın yetersiz uyku aldıklarını bilmenin çok zor olmasının nedenlerinden biri, uykulu çocukların bizim yaptığımız gibi yavaşlamalarına gerek kalmamasıdır. Aslında, uyku hali dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu  belirtileri gibi görünebilir. Çocuklar genellikle yorgun gibi davranırlar, yatmadan önce direnirler ve akşam saatleri  ilerledikçe hiper olurlar. Bütün bunlar olabilir, çünkü çocuk aşırıya kaçmıştır.

    Okul çağındaki çocukların her gece 9 ila 11 saat uykuya ihtiyacı vardır. Çoğu çocuk ne yaparsanız yapın vücutları hazır olana kadar uykuya dalamaz.

Uyku Sorunlarının Nedenleri: Belirli bir rutininin olmayışı

     Rutinler özellikle bebekler, küçük çocuklar ve okul öncesi çocuklar için önemlidir. Yatmadan önce banyo veya hikâye zamanı gibi belirli şeyler yapmak çocuğunuza bir sonraki adımın ne olduğunu gösterir. Bir sonraki adımın ne olduğunu bilmek, rahatlamak ve dinlenmek, ona iyi gelecektir. Çok geçmeden çocuğunuzun vücudu otomatik olarak uykulu olmaya başlayabilir.

Sorunsuz Uyku için Öneriler

Çocuğunuzun yatak odasında kalmak veya uyumak ne kadar doğru?

  Uyumadan önce sizden ayrılmamak için yalvaran ya da ağlayan bir çocuğa direnmek zor olabilir ancak çocuğunuzun isteklerini yerine getirirseniz ve uykuya dalıncaya kadar onunla kalırsanız, uykuya dalmak için yanlışlıkla varlığınıza güvenmesi için onu eğitiyor olacaksınız.

Uyuduğu oda

Çok fazla oyuncakla doldurulmuş bir oda da onun için bu süreci uzatmaya uygun bir zemin hazırlayabilir. Sıcaklık da çok önemlidir. Oda ısısı onu ne üşütecek ne de terletecek seviyede olmalıdır.

Uyku öncesi rahatlama

Yatağa girdiklerinde çocuğunuzu sessizce okumaya ya da rahatlatıcı müzikler dinlemeye ya da birlikte bir hikâye okumaya alıştırın.

Huzursuz geceleri mi var?

Çocuğunuz geceleri zor anlar yaşıyorsa, gece terörü, uyurgezerlik veya kâbus olup olmadığını anlamak önemlidir. Kâbuslar görüyorsa bunun nedenleri arasında neler olabilir: ekranda izledikleri, aile ortamı, o gün sizinle yeteri kadar vakit geçirememiş olması bile kâbuslarının sebebi olabilir. Çok önemli bir nokta olduğu için tekrarlamakta fayda görüyoruz ki onu ve düşüncelerini önemseyerek onunla sohbet etmelisiniz ve küçük küçük oyunlar kurallardan daha kolay uyulan aktivitelerdir. Uyku öncesi çocuğunuzun büyümesi için en önemli unsurlardan biri olan uykusunu bölen o çirkin şeylere karşı çocuğunuzun kişiliğine göre bir canavar kovucu rutin uygulayın yani demek istiyorum ki ‘’Yok öyle şeyler.’’ demek yerine onun daha küçük bir çocuk olduğunu unutmadan davranın ve ikna olmasını bekleyin. Çocukça düşünmeye çalışın.

Temizlik

Hijyen elbette en çok dikkat ettiğiniz konulardan biri. Bebeğiniz ya da çocuğunuz uyumadan önce kendini temiz hissetmeli, rahat hissetmeli.

Uyku sorunları uzarsa…

    Bu ipuçlarını denediyseniz, ancak çocuğunuz gece boyunca uyumakta  sorun yaşıyorsa, daha fazla desteğe ihtiyacın olabilir. Çocuğunuzun doktoruyla uyku hakkında konuşun. Çoğu uyku sorunu kolayca tedavi edilebildiğinden, çocuğunuzun uyku alışkanlıkları hakkında doktorunuzu bilgilendirin. Sizi bir çocuk psikoloğuna veya başka bir uzmana yönlendirebilir.

 

Çocuğunuzla öğrenme engelleri hakkında konuşun

İçeriklerimizi takip etmek için bültenimize abone olun.

Yazı hakkında düşündüklerinizi paylaşın.
Call Now ButtonHemen ARA