Fibromiyalji Sendromu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
fibromiyalji

Fibromiyalji vücutta yaygın ağrı ve belirli bölgelerdeki hassas noktalar ile karakterize genellikle kadınlarda sık rastlanan nedeni tam olarak belli olmayan, hastaların yaşam  kalitesini bozan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Evde Sağlık ve Sağlık Kabini Hizmetleri

Evde Sağlık ve size en yakın Sağlık Kabini hizmetinden faydalanmak için Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

FİBROMİYALJİ’YE SEBEP OLAN DURUMLAR

Fibromiyalji tam olarak sebebi bilinen bir hastalık olmamasının yanı sıra bir çok etken tarafından açığa çıktığı belirtilmektedir. Bunlardan başlıcaları stres, depresyon, fiziksel stres, kafaya çok fazla takma, boşanma gibi ailevi durumlar, yoğun tempoda çalışmak, detaycı kişiliğe sahip olmak,uyku bozuklukları, travmalar…Bir çok sebep tetikleyici olabilmektedir. Genellikle toplumumuzda 20-50 yaşları arasında ve stres ve kafaya takma huylarının daha fazla olması gibi bir çok sebebe bağlı olarak kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir.

FİBROMİYALJİ BELİRTİLERİ

Belirtiler farklılık göstermekle birlikte en sık karşılaşılan durumlar vücutta yaygın ağrı,belirli bölgelerdeki hassas noktalar,uyku problemleri,depresif karakterdir.

Yaygın ağrı kalçalarda, omuzda,belde bazende boyunda sık görülür.Temiz hava almak,egzersiz yapmak düzenli ve dengeli beslenmek,düzenli bir uyku uyumak gibi bir çok faktör ağrılara iyi gelecektir.

Yorgunluksa yine bir başka belirtidir.Hasta günün değişik saatlerinde halsizlik ve yorgunluk hissedebilir,hiçbir şey yapmak istemeyerek istirahate çekilebilir.

Yine bu hastalarda uyku problemleride görülen belirtilerdendir.Hastalar uyku sırasında tedirgin ve rahatsız hissettiklerini belirtir,uyudukları uykunun dinlendirmediğini,kesikli ve huzursuz olduğunu belirtmektedirler.

Vücutlarında şişlik hissettiklerini söylerler fakat muayenede bu şişlik görülmemektedir. Karında şişlik, gaz problemleri, kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi problemler; üriner enfeksiyonlar, karın alt bölgesinde ağrı, sık idrara çıkma ve idrar sırasında ağrı görülmesi gibi problemlerde sık görülmektedir.

Ağız kuruluğu,depresif hareketler,stres ve kaygı bozukluklarınada sık rastlanır.

Huzurevi mi arıyorsunuz?

Aradığınız huzurevini Sosyal Hizmet Uzmanlarımızın danışmanlığı ve referansı ile bulmak için arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

FİBROMİYALJİ BULGULARI

Muayenede dikkat çeken özellikle hastadaki ağrılı noktaların varlığıdır.Değerlendirmede önceden belirlenen 18 noktadan 11’inde ağrı oluşması yeterlidir. Vücutta kurdeşen dökmeye, vücuttaki tüylerin dikleşmesine, kaz derisi dediğimiz belirgin deri haline, derideki ısı ve enefeksiyon beliritilerine,aşırı terleme ve derideki aşırı duyarlılığa bakılır. Tanı içinde vücudun sağ ve sol yarısında ağrılı noktalar, 3 aydan uzun süren ağrı durumu ve 11 ağrılı noktanın tespiti yeterlidir.

FİBROMİYALJİ’DE TEDAVİ

Fibromiyalji hastalığında henüz kesin bir tedavi yöntemi bulunamamakla birlikte ağrıları hafifletici, hassasiyeti azaltıcı, limitasyonları azaltan, şikayetleri azaltan, yaşam kalitesini artıran bir rehabilitasyon programı yapılmaktadır. İlaç tedavileri,fizyoterapi ve rehabilitasyon,psikolojik destek bu dönemde yararlanılan tedavilerdir.

FİZİK TEDAVİ

Fizik tedavide sıcak uygulamalar, klinik masajlar, TENS veya interferans gibi ağrıyı azaltmaya yönelik akımlar, bantlama uygulamaları, mobilizasyonlar, manipülasyonlar, tetik nokta uygulamaları, kupa terapisi gibi uygulamalar kullanılmaktadır. Bu dönemde yapılan egzersizlerde hedefimiz stresi azaltmak,kas gücünü artırmak, postürü düzeltmek, dayanıklılığı artırmaktır.

Fibromiyalji hastalarında dikkat edilmesi gereken önemli nokta kassal dayanıklılık düşüktür ve çabuk yorulma görülür. Kas gücünün düşük olması kasları mikrotravmalara karşı korunaksız duruma getirmektedir. Fibromiyalji hastalarında yorgunluk oluşturmayacak egzersizler ile kas gücü artırılarak travmalara karşı hasta korunmalıdır. Aerobik egzersizlerin bu hasta grubunda kardiyovasküler kapasitesiyi artırırken, hastayı yormadığı, kas kuvvetinde artışa sebep olduğu ve ağrıda iyileşme sağladığı görülür.Yine germeler, su içi aktviteler, hafif tempo yürüyüşler, bisiklet binmek gibi aktivitelerde oldukça yararlıdır.

Bu hastalarda ağrıdan kaçınmak için alınan vücut pozisyonları zamanla postürü bozar. Fizyoterapist tarafından değerlendirmenin yapılarak postür egzersizleri yapılması önemlidir.Postür bozuldukça hastamızda ağrı dahada artarak kısır bir döngüye girecektir.

Egzersizler hastayı yormayacak şekilde haftada 2-3 gün 20-30 dakika şeklinde hafif tempoda yapılmalıdır.

Hastanın yatağı ve yastığıda oldukça önemldiir.Yatağında yastığında ortopedik olması gerekir. Fibromiyalji hastalarının güzel uyku uyuması için ortopedisi ve rahat bir şekilde uyuyabilmesi öenmldiir.Hastanın ideal kilosunda olması için hasta teşvik edilmeli,bununda ağrıları tetikleyebileceği belirtilmelidir.

Evde fizik tedavi hakkında bilgi almak için bize ulaşın.

Evde Sağlık ve Sağlık Kabini Hizmetleri

Evde Sağlık ve size en yakın Sağlık Kabini hizmetinden faydalanmak için Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

İçeriklerimizi takip etmek için bültenimize abone olun.

Yazı hakkında düşündüklerinizi paylaşın.
Call Now ButtonHemen ARA