İzmir Engelli Bakım Merkezleri, İzmir Devlet Destekli Alzheimer Bakım Evleri, İzmir Demans Bakım Evleri, Şizofreni Bakım Evleri, Hasta Bakımevleri, Paliyatif Bakım Merkezleri ONLİNE ÜCRETSİZ DESTEK HATTI..
İzmir Huzurevleri, İzmir Yaşlı Bakım Evleri, Palyatif Bakım Merkezleri, Yatılı Fizik Tedavi Mekezleri Hakkında ÜCRETSİZ Destek Hattımızı Arayarak Yardım Alabilirsini
DEVLET HUZUREVİ ENGELLİ BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİ
Bakım hizmetlerinin kapsamı
MADDE 24 – (1) Bakım hizmetleri, engelli bireyin bakımına yönelik kişisel bakım ve psiko-sosyal destek hizmetlerini kapsar.
(2) Engelli bireyin özellikleri dikkate alınarak aşağıda belirtilen bakım hizmetleri sunulur:
a) Kişisel bakım hizmetleri;
1) Banyo yaptırılması,
2) Tuvalet ihtiyacını gidermede yardım edilmesi ve gerektiğinde temizliğinin yapılması,
3) Tırnaklarının kesilmesi,
4) Saçlarının taranması,
5) Dişlerinin temizlenmesi,
6) Yiyecek ve içecek ihtiyacının giderilmesi,
7) El, yüz ve ayak temizliğinin yapılması,
8) Saç ve sakal tıraşının yapılması,
9) İstenmeyen tüylerin temizlenmesi,
10) Elbiselerinin giydirilmesi ve çıkarılması,
11) Burun ve kulak temizliğinin yapılması,
12) Yatağının temizlenmesi ve düzeltilmesi,
13) Odasının temizlenmesi,
14) Çamaşırlarının yıkanması,
15) Tehlikelere karşı korunması ve gözetilmesi,
gibi hizmetleri içerir.
huzurevleri ve bakımevi arasındaki en büyük fark hasta bakımı olmaktadır.
Huzurevi mi arıyorsunuz?
Aradığınız huzurevini Sosyal Hizmet Uzmanlarımızın danışmanlığı ve referansı ile bulmak için arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
“Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” genel müdürlüğe bağlı huzurevlerinde, yaşlı bireyler sosyal inceleme raporlarının onaylanması halinde ücretsiz olarak bakım hizmeti alabilmektedir. Ayrıca büyükşehir belediyesi bakım evlerinde de aynı uygulama yürütülmektedir. Sosyal inceleme raporunda ekonomik yoksunluk içinde olma, uyuşturucu madde kullanmama, bulaştırıcı bir hastalığa olmadığına dair sağlık raporu bulundurma gibi kabul şartlarını sağlayan 60 yaşın üstündeki bireyler için huzurevi ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezleri ücret almadan hizmet vermektedir. Nitekim devlet bakım evlerinin yanı sıra yaşlılara özel olarak hizmet veren özel huzurevleri de göz önünde bulunmaktadır.
Engelli İnsanlar Neden bakım Merkezlerini Tercih Eder?
İleri yaşlardaki insanlar birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Karşılaşılan tıbbi problemlerin birikmesi yaşlı bireylerin kendilerine bakabilme yetilerini azaltmaktadır. Özellikle hafıza sorunları yaşayan, Alzheimer veya demansı olan kişilerin evde tek başına kalması imkansız hale gelmektedir.
Yemek yeme, banyo yapma, günlük veya finansal işlerin yönetimi gibi yaşamsal aktivitelerin bağımsız olarak yerine getirilememesi bu bireylerin huzurevlerini tercih etmesine neden olmaktadır.
Engelli Bakım Merkezlerinde Sunulan Hizmetler
Engelli Bakım Merkezlerinde veya Alzheimer /Demans bakım Evlerinde sunulan hizmetler çeşitlilik gösterebilmektedir. Nitekim bu kurumlarda sunulması gereken olmazsa olmaz birtakım hizmetler vardır. Konaklama, periyodik tıbbi kontroller, kişisel bakım, acil servis ve sosyal etkinlikler bu hizmetlere örnek olarak verilmektedir.
Kişisel Bakım
Yaşlı bireylerin bağımsız olarak hayatlarını sürdürememeleri kişisel bakım açısından yardıma ihtiyaç duymalarına neden olmaktadır. Özellikle hijyen bakımının doğru bir şekilde yapılması hem yaşlı bireylerin sağlığı hem de hasta olanların da durumlarının daha kötüye gitmesini önlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Tuvalet yardımı, ilaçların uygun zamanda kullanımının takip edilmesi huzurevlerinde sunulan diğer kişisel bakım hizmetleri arasında yer almaktadır.
İzmir Engelli Bakım Merkezleri Konaklama ve Yaşamsal Aktiviteler
İleri yaşlarda görülen hafıza problemleri yaşlı bireylerin evde tek bir şekilde kalırken çeşitli sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır. Güvenlik sorunları, herhangi bir düşme ve yaralanma halinde acil müdahale gerekmesi, yemek yapımı gibi birçok yaşamsal aktivite huzurevlerindeki veya yaşlı bakım merkezlerindeki personellerin yardımı ile kolaylıkla gerçekleştirilmekte ve yaşlı insanlar huzur içinde hayatlarına devam edebilmektedir.
Huzurevi mi arıyorsunuz?
Aradığınız huzurevini Sosyal Hizmet Uzmanlarımızın danışmanlığı ve referansı ile bulmak için arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
İzmir Engelli Bakım Evlerinde’ki Sağlık Hizmetleri
bakım Merkezlerinin sağladığı en önemli hizmetleri sağlık bölümü oluşturmaktadır. Bedensel Engelli Bakım Merkezlerinde Fizyoterapistler fiziksel problem yaşayan bireylerin kas sistemlerinin olabildiğince iyileşmesine yardımcı olmakta, diyetisyenler huzurevi sakinleri için en uygun beslenme programını oluşturmakta, doktorlar herhangi bir acil durumda erken müdahalede bulunabilmektedir. Bu personellerin yanı sıra psikologlar stres, depresyon gibi zihinsel sorunlarla ilgilenerek yaşlılara yardımcı olmaktadır.
İzmir’de Engelli Bakım Merkezi Nasıl Bulunur?
Engelli Bakım Merkezlerinin sunduğu hizmetler farklılık gösterebilmektedir ancak uygun yeri bulmak için acele edilmemelidir. Seçenekler arasında karşılaştırma yapmak, huzurevine taşınacak bireyin ilgili bakım merkezi hakkındaki fikrini almak doğru yeri bulmak açısından büyük önem taşımaktadır.
Engelli Bakım Merkezi Personelleri
Hemşireler, ve huzurevi yöneticilerinin yeterli geriatrik deneyime sahip olması ya da bu alanla ilgili eğitimleri alması huzurevi sakinleri açısından önemli olmaktadır. Ayrıca huzurevi personellerinin acil ihtiyaçları karşılamak adına yeterli olması, personellerin huzurevi sakinlerine karşı tutumu, Alzheimer ve demans hastalarına yardımcı olabilecek çalışanların varlığı, hastaların tıbbi kontrollerinin düzenli olarak yapılıp yapılmadığı ve diğer huzurevi sakinlerinin çalışanlar hakkındaki görüşleri bakım merkezi hakkında karar verilmeden önce kontrol edilmelidir.
İzmir Alzheimer/Demans/ Şizofreni Bakım Evi Tesis Özellikleri
Bakım merkezi binasının ve çevresinin özellikleri sakinlerinin hayat kalitesini ileri derecede etkilemektedir. Binanın çevresindeki park, kafe veya eğlence mekanları gibi işletmeler sakinlerin rahat bir şekilde uyuyamamasına sebebiyet verebilmektedir. Kat düzeninin basitliği, koridorların ve kapıların tekerli sandalyeler için uygun bir genişliğe sahip olması, kaymaz zeminler, merdiven korkulukları, asansörler, yeterli doğal ve yapay aydınlatmalar, ısıtma ve soğutma imkanları iyi bir huzurevi tesisinde olması gereken başlıca özelliklerden olmaktadır.
İzmir Sağlık Hizmetleri
Yaşlı bakım merkezlerinde veya huzurevlerinde zorunlu olarak bulundurulması gereken üç farklı sağlık personeli vardır. Doktor, diş hekimi ve hemşireden oluşan bu ekibin görevleri “Huzurevleri İle Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri Yönetmeliği’nin” belirtilmektedir. Yönetmeliğin 14.maddesinde belirlenen görevler arasında huzurevi sakinlerinin yılda bir kere genel muayenelerinin yapılması, günlük sağlık kontrollerinin gerçekleştirilmesi ve gerekli revir malzemelerinin temini yer almaktadır. Nitekim birçok özel huzurevi ilgili personellerin yanı sıra psikolog, fizyoterapist ve diyetisyenler gibi sağlık çalışanlarını da bulundurmaktadır.
Engelli Bakım Evlerindeki Oda Özellikleri
bakım Merkezi sakinleri günün önemli bir kısmını odalarından geçirmektedir. Bu nedenle huzurevi odasındaki imkanlar sakinlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış olmalıdır. Odanın düzeni, odada konaklayan kişi sayısı, özel banyoların bulunup bulunmadığı hem kişisel hijyen hem de rahat bir konaklama açısından büyük önem taşımaktadır. Odada acil uyarı sistemlerinin bulunması, tekerli sandalye, yürüteç ve telefon gibi araçların varlığı kontrol edilmesi gereken diğer noktalar arasında yer almaktadır.
İzmir Engelli Bakım Merkezlerindeki Sosyal Aktiviteler ve Etkinlikler
Eğlence aktivitelerinin ve yeterli sosyal etkinliklerin var olmaması huzurevi sakinlerinin sıkılmasına neden olabilmektedir. Kalınacak huzurevi ile seçim yapmadan önce herhangi bir etkinlik programının var olup olmadığı, engelli bakım merkezleri içindeki resim, el işi, seramik, ebruli benzeri aktivitelerin varlığı, sinema ve tiyatro etkinlikleri sorgulanmalı ve yaşlı bireylerin seçimlerine göre kalmaktan en çok hoşlanacakları bakım evleri tercih edilmelidir.
İzmir Devlet Destekli Engelli Bakım Merkezleri ve Fiyatları
MADDE 50 – (1) Engelli bireyin bakım ücretinin kendisi, ailesi veya üçüncü kişiler tarafından ödenmesi ya da merkez tarafından ücretsiz ya da indirimli bakılması halinde il müdürlüğüne müracaat edilir. Engelli birey, yasal temsilcisi veya ailesinin yerleştirilmeyi talep ettiği merkez ile yapılan sözleşmeye istinaden engelli merkeze yerleştirilir. İl müdürlüğü en geç 5 iş günü içinde il müdürlüğü sözleşme tarihi itibariyle yerleştirme onayını verir. Merkez, engelli bireyi değerlendirme kurulu aracılığıyla değerlendirir ve bireysel bakım planını hazırlar. Bu madde kapsamında merkeze kabul edilecek engelli birey, merkezin hizmet verdiği engel ve yaş grubunda olmak zorundadır.
(2) Birinci fıkra kapsamında merkeze kabul edilecek engelli bireyler için ağır engelli olma şartı aranmaz. Bu durumdaki engelliler için engelli sağlık kurulu raporu istenir. Yurtdışından gelen engelliler için engel durumunu belgeleyecek hastanelerin ilgili bölümünden alacağı hekim raporu yeterlidir.
(3) Müracaatta, engelli birey, yasal temsilcisinin ya da ailesinin dilekçesi, engelli sağlık kurulu raporu, iki adet fotoğraf ve engelli birey Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise kimlik numarası beyanı, yabancı uyruklu ise kimlik bilgileri ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı, kısıtlanması kararı ile bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı istenir. Vasi kararı ve merkeze yerleştirme kararı yoksa engellinin merkeze yerleştirme işleminden sonra vesayet işlemleri tamamlanır. Merkez tarafından indirimli, ücretli ya da ücretsiz kabul edilen engelliyle yapılan sözleşmenin sureti en geç 5 gün içinde il müdürlüğüne gönderilir.
(4) Merkez hizmet verdiği ve bakım ücreti Bakanlık tarafından ödenen engelli birey sayısının yüzde üçü oranında il müdürlüğünce tespit edilecek engelli bireyleri ücretsiz kabul eder. Küsuratlı sayılarda ½ ve üstünü geçen sayılar bir üst sayıya tamamlanır.
(5) Ücretsiz kontenjandan, ücreti Bakanlık tarafından ödeme kriterlerine uygun olmayan, ekonomik ve sosyal yoksunluk içerisinde bulunan engelliler yararlandırılır.
(6) Merkez, ailenin ya da engellinin talep etmesi halinde engelliye ev ortamında bakım hizmeti verebilir. Ev ortamında bakım hizmetinin usul ve esasları Bakanlık tarafından belirlenir.
İzmir Alzhiemer Bakım Merkezleri
Merkeze kabul işlemleri
MADDE 49 – (1) Bakıma ihtiyacı olan engelli bireyin merkeze kabulü aşağıda belirtilen şekilde yapılır.
a) Bakım ücreti Bakanlık tarafından ödenecek ise 46 ncı maddede belirtilen belgelerden oluşan dosyanın bir nüshası il müdürlüğünce 15 gün içinde resmî yazı ekinde merkeze gönderilir.
b) Merkez tarafından, bakım hizmeti verilmesi kabul edilen bakıma ihtiyacı olan engelli birey ve ailesi hakkında ayrıntılı ilk görüşme formu düzenlenir.
c)Merkez tarafından bakıma ihtiyacı olan engelli bireyin bakım ihtiyacına göre değerlendirme kurulunca bireysel bakım planı oluşturulur. Merkezce hazırlanan formların birer örneği 5 gün içerisinde il müdürlüğüne gönderilir.
ç) Merkeze kabul edilen her bakıma ihtiyacı olan engelli birey, kabul tarihi ile birlikte il müdürlüğüne bildirilir; her engelli birey için bir dosya açılır ve belgeleri bu dosyada muhafaza edilir.
İlgili İçerikleri : Sağlık Kabini, Özel Huzurevleri