Kimler Vasi Olamaz? Vasinin Ölümü-vasilik maaşı

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Alzheimer, Demans, Parkinson, Yatalak, Şizofreni, Hasta ve Engelli Yakınları iç,in SAĞLIK- BAKIM-HUKUKSAL DESTEK İçin BİZİ ARAYIN...
Alzheimer ve Demans Hastalarına Kimler Vasi Olamaz?

Türk Medeni Kanunu’nun 418. maddesinde vasi olamayacak kişiler belirtilmiştir:

  • Kısıtlılar,
  • Kamu hizmetinden yasaklılar ve haysiyetsiz hayat sürenler,
  • Menfaati kendisine vasi atanacak kişiyle çatışacak veya aralarında husumet bulunanlar,
  • İlgili vesayet daireleri hakimleri vasi olamayacaktır.

Hukuk Danışmanlığı

Sosyal Rehberlik olarak tüm İstanbul iline ve çevrede bulunan illere avukatlık hizmeti vermekteyiz. Bizi ceza, bilişim, tıp, iş hukuku, aile hukuku ve boşanma davaları, internet hukuku ve iş davaları için arayabilir ve soru sorabilirsiniz..

+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

Vasi Olunan Kişinin Ölümü

Vasi olunan kişinin ölümü; Vesayet ölümle sona ermiştir. Görevi sona eren vasi, yönetimle ilgili son raporu ve kesin hesabı vesayet makamına vermekle yükümlü olduğu gibi, malvarlığını vesayet altındaki kişiye, mirasçılarına teslim edilmek üzere hazır bulundurmak zorundadır. Türk Medeni Kanunun 489 ve devamı maddeleri uyarınca inceleme yapma görevi vesayet makamına aittir. Mahkemece vesayetin sona ermesinin sonuçları ile ilgili istek konusunda görevsizlik kararı verilerek dosyanın görevli vesayet makamına gönderilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

 

KARAR : 1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacının terekenin korunmasına yönelik temyiz itirazları yersizdir.

2-Davacının vesayete ilişkin temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;

Vesayet ölümle sona ermiştir ( TMK.md.479 ). Görevi sona eren vasi, yönetimle ilgili son raporu ve kesin hesabı vesayet makamına vermekle yükümlü olduğu gibi, malvarlığını vesayet altındaki kişiye, mirasçılarına teslim edilmek üzere hazır bulundurmak zorundadır ( TMK.md.489 ). Açıklanan bu nedenlerle Türk Medeni Kanunun 489 ve devamı maddeleri uyarınca inceleme yapma görevi vesayet makamına aittir. Mahkemece vesayetin sona ermesinin sonuçları ile ilgili istek konusunda görevsizlik kararı verilerek dosyanın görevli vesayet makamına gönderilmesi gerekirken, yazılı şekilde ret hükmü kurulması doğru görülmemiştir.

 

Hukuk Danışmanlığı

İstanbulda’da avukatlık faaliyeti yürüten avukatlık ofisimizden dilediğiniz zaman hukuki destek alabilirsiniz. Avukat istanbul arayışınızda daima size destek olmaya ve çözüm yolları bulmaya çalışırız.

+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

Alzheimer ve Demans Hastalarına Atanan Vasiler Ne Kadar Maaş Alır?

Bir kimsenin alacağı veli maaşının alt sınırı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan yetim aylığıdır. Yetim aylığı kapsamında çekilebilecek bu veli maaşı iki aylık 100 TL olarak belirlenmiştir. Vesayet aylığı için bir üst sınır bulunmamaktadır. Vasilik maaşının üst sınırı, vasinin yerine getirdiği görev ve sorumluluklara göre belirleyen mahkeme tarafından belirlenir.

Vesayet altına alınması gereken kişilerin tespit edilerek vasi görevlendirilmesi için vasilik davası açılır. Davanın bir diğer adı ise vasi tayini davasıdır.

İçeriklerimizi takip etmek için bültenimize abone olun.

Yazı hakkında düşündüklerinizi paylaşın.
Call Now ButtonHemen ARA