MALATYA’DA BAKICI MI ARIYORSUNUZ?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Malatya'da Hasta ve Yaşlı Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

MAKADER (Malatya Kalkınma Derneği) DESTEĞİYLE Hasta, Yaşlı, Engelli Bakıcınızı, Refakatçınızı Bulabilirsiniz.

Malatyada Bakıcı ararken ve  seçiminde dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir? 

Bakıcı seçerken bu önerilere dikkat etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır… İşte bakıcı seçiminde dikkat etmeniz gerekenler:

  • Hastanıza veya yaşlınıza bakmak konusunda ailedeki diğer bireylerden destek alınabilmektedir. Ancak anne babanızın, hastanızın yaşamsal düzenlerini de düşünmeniz gerekmektedir. Anne babanızın sağlık durumları, diğer çocuklarına olan sorumlulukları da hesaba katılarak yardım talebinde bulunulmalı.  Psikolojik açıdan zorlama yapılmamalıdır.
  • Hastanıza veya yaşlınıza bakacak kişinin güvenilirliği, refaransı, veya kefil olan kişiler varmı yok mu? daha önceden çalışmış olduğu işyeriyle görüşülmesi gerekir.
  • Hasta bakıcı veya yaşlı bakıcının almış olduğu eğitim çok önemlidir. Bu bakıcının ev işleri dediğimiz; evi çekip çevirme, temizlik, yemek, ütü gibi işler için mi, hasta bakımı, yaşlı bakımı için mi, yoksa her ikisi için mi bir kişi aranıyor buna karar vermek gerekmeniz gerekmektedir.
  • Bakıcıların mesleki bilgilerinin olması çok öenmlidir. özellikle yaşlı bakım teknikerliği, hasta bakım teknikerliği, evde bakım teknikerliği gibi bölümlerden mezun olan bakım ersonelleri ve hemşire yardımcılığı mezunları bakıcılık yapabilmektedir.
  • Alacağınız bakıcı yatılı mı olacak? Koşullar gerektirmiyorsa, bakıcının yatılı kalması talep edilmemelidir. Şartlarınız gereği bakıcının yatılı çalışması gerekiyorsa, 

Bakıcı mı arıyorsunuz?

Malatya’da Aradığınız Bakıcıyı Malatya Kalkınma Derneğinin Desteği ve Uzmanlarımızın Danışmanlığı ile Bulmak İçin Arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

Hasta Bakıcı Seçerken Öncelikleriniz Neler Olmalı?

Ne aradığınızı bilirseniz bulmanız o kadar kolay olur ve o kadar isabetli olur. Bundan dolayı bakıcı arayan birçok hasta ve yaşlı yakını uygun bir aday arayışına geçmeden önce bakıcının veya yardımcının nasıl olması gerektiği konusunda önceliklere kendi içinde karar vermelidir. Örneğin; “Bakıcı, yardımcı kaç yaş civarı olmalı? Kaç yıllık deneyimi olmalı?” Kolaylık olsun diye; Görüşmeler sırasında kullanabilecek bir liste oluşturulmalıdır. Her ailenin, anne babanın çocuklarına bakıcı ararken belirledikleri özellikler farklıdır ancak öncelikleriniz arasında olmazsa olmaz unsurlar vardır. İşte o unsurlar:

  • Bakıcının insanları, yaşlıları sevmesi, sevgisini gösterebilmesi
  • Bakıcının Sorumluluk sahibi olması
  • Bakıcının Sabırlı olması
  • Bakıcının Sevecen ve güler yüzlü olması
  • Bakıcının Temiz, düzenli ve dürüst olması
  • Bakıcının Oynamaktan hoşlanması
  • Bakıcının Bakıcılığı Mesleği olarak kabul etmesi
  • Bakıcının Aynı anda birkaç işi takip edebilmesi
  • Bakıcının Beklenmedik olaylar karşısında soğukkanlılık göstermesi ve durumu yönetme becerisine sahip olması
  • Bakıcının Talimatları takip edebilmesi
  • Bakıcının Aile yaşantısının düzenli olması
  • Bakıcının Dakik ve elinin çabuk olması
  • Bakıcının Yeniliğe ve değişime açık olması, sabit fikirli olmaması,
  • Bakıcının Çocuğu ya da işe devamını etkileyecek bir rahatsızlığının olmaması

Hukuk Danışmanlığı

Sosyal Rehberlik olarak tüm İstanbul iline ve çevrede bulunan illere avukatlık hizmeti vermekteyiz. Bizi ceza, bilişim, tıp, iş hukuku, aile hukuku ve boşanma davaları, internet hukuku ve iş davaları için arayabilir ve soru sorabilirsiniz..

+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

Bakıcıyla Görüşme Yaparken nelere Dikkat Edilmeli?

Çalıştıracağınız bakıcıya/ yardımcıya karar vermeden önce mümkün olduğunca çok aday kişi ile görüşmelisiniz.

Öncelikle daha önceki işlerine yönelik sorular sormalısınız.

Hasta ve yaşlı bakımı ile ilgili anlayışlarına yönelik bilgiler alınmalıdır.

Görüşmelerin bir kısmına hastanızın veya yaşlınızın dahil olması ve bu süreçte bakıcı ile hasta iletişimlerinin gözlenmesi önemlidir.

Ayrıca referanslar ile görüşülmelidir.

Bakıcının sık değişmesi azlheimer, demans, parkinson hasta üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Sürekli bakıcı değiştiren çocuklarda bağlanma sorunu ve güven sorunu oluşmaktadır.

Bu nedenden dolayı bakıcı adayları ile görüşürken ileriye dönük planları üzerinde konuşulmalıdır.

Her defasında yeni bir bakıcıya alışmaya çalışmak hem çocuk hem de anne baba için de yıpratıcı bir süreçtir.

Bakıcıya karar vermeden önce mümkünse evinde ziyaret edilmeli, kendi çocukları varsa onlarla ilişkisi gözlemlenmeli. Ancak günümüzde yabancı bakıcılar daha çok bu alanda çalışmaktadır. Bunlarında kendi çocuklarıyla olan iletişimlerini gözleme imkanı bulunulmamaktadır.

Kendi çocukları ile olan iletişimi, fikir vermesi açısından çok değerlidir.

Hasta / Yaşlı Bakıcının Deneme süresi

Çalışmaya başlayan bakıcının çocuğunuz ile kuracağı iletişimin sizin tarafınızdan gözlemlenmesi, mümkün olduğunca anne babanın çocuk ile kurulacak iletişim ve bakım şeklinin nasıl olması konusunda bakıcıya rehberlik yapması gerekmektedir. Ayrıca bu konuda ki beklentilerin net olarak anlatılması gösterilmesi ve bunların sonunda bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Bu dönemde kendi evinizle ilgili ev kuralları hakkında bakıcı ile konuşulmalıdır. Örneğin Alzheimer, demans, psikoz hastanızın,  istenmeyen bir davranışı karşısında bakıcının uygulanmasını göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca; Acil durumda aranması gereken kişiler, önemli telefon numaraları. İletişime girilecek akraba ve komşular… vs. verilmelidir. 

Bakıcıdan becerisinin/kapasitesinin üzerinde beklenti içinde olunmamasına dikkat edilmeli ve bakıcınıza kendi evindeki gibi rahat edebileceği bir ortam yaratmaya çalışılmalı. Hasta ve yaşlı bakıcılığı çok önemli meslektir. Ailedeki herkesin çocuk bakıcısına sevgi ve saygıyla yaklaşması önemlidir. Unutmayın ki en sevdiğiniz varlığınızı annenizi babanızı çocuğunuzu emanet ediyorsunuz.

Hasta ve Yaşlı Bakıcısı Nasıl Biri Olmalı?

 Şefkatli, vicdan sahibi, samimi, sakin, sabırlı, sorumluluk sahibi, çocukları, engelliyi, yaşlıyı, hastayı seven, dürüst ve uzun süre kalıcı olmasıdır.

Bakıcının yaşlı olması fiziksel yetersizliğe, ancak çok genç olması da tecrübesizliğe neden olur.

Bakıcı Eğitimli olabilir ancak eğitimsiz ancak tecrübeli ve az önce saydığımız kişilik özelliklerini barındırıyorsa ilk aylar gelişimi destekleyecek öğrenme ortamını sağlar.

Bu dönemde hastalıkların seyrini gelişimsel basamaklarını gösterdiğini bilen, buna uygun davranan, takip eden, gözleyen, öğrenmeye açık, verilen oyun materyallerini sık kullanan bakıcı uygun öğrenme ortamını sağlayacaktır.

Bakıcının İletişim Becerisi

Engelli / Hasta / Yaşlı / Alzheimer/ Demans  bakıcısının güvenilir biri olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da referansları ile görüşmek olabilir.

Ailesi ile ilişkileri, eşi, çocukları ile iletişimi değerlendirilebilir. Beklenmedik olaylar karşısındaki tutumu dikkate alınabilir.

En önemlisi dürüstlük önemlidir.

Çocuğunuzun bakıcı ile olan ilişkisini, akşamları sizinle olan iletişimini takip etmelisiniz.

Evden giderken veya eve geldiğinizde size varlığından dolayı bakıcıya tepkili davranabilir.

Bakıcı ile yalnız olduklarında mutlu sakin ise sorun yoktur.

Bakıcıda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Evi kameralarla izlemek pek önerilmese de birçok anne baba bunu yapmaktadır. Eğer bakıcı ile iletişimde anne ve baba eleştirel ve sert bir tutum içindeyse bu çocuğu davranışlarını da olumsuz etkiler.

Sık bakıcı değiştirmek, her zaman çocuğu olumsuz etkileyeceği için temel olarak beklentilerinizi ortaya koyup, önemsiz şeyleri de sorun etmeden sürekliliği sağlamak gerekir.

İçeriklerimizi takip etmek için bültenimize abone olun.

Yazı hakkında düşündüklerinizi paylaşın.
Call Now ButtonHemen ARA