Multiple Skleroz (MS) hastalığı, merkezi sinir sistemini etkileyen ve ataklarla kendini belli eden kronik ,sinir sisteminin bir hastalığıdır.
Bağışıklık sistemimiz vücudumuzu dış etkilere karşı korurken kendi hücrelerini ise tanır. Ancak belirsiz nedenlerdendolayı sistem bozulduğunda, bağışıklık sistemimiz kendi hücrelerine özellikle de sinir iletimimizi işleten beyin ve omurilikteki hücrelerimize karşı saldırı düzenler.
Evde Sağlık ve Sağlık Kabini Hizmetleri
Evde Sağlık ve size en yakın Sağlık Kabini hizmetinden faydalanmak için Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
Beynimizin vücudumuza gönderdiği elektrik sinyalleri sayesinde hareketlerimiz ve koordinasyonumuz sağlanır. Sinir hücrelerimizi koruyan ve sinir sisteminin görevlerini yerine getirmesine yardımcı olan, sinirlerin etrafındaki örtü benzeri kılıflara miyelin adı verilir. Bağışıklık sistemimizde bu miyelin kılıflarına saldırdığında ‘plak’ adı verdiğimiz hasarlı bölgeler oluşur.Bunların sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerimizde bozulmalar olabilir, biz bu gibi sorunlara MS ataklarıda deriz.
Fakat miyelin tabakamız kendini tekrar yenileyebilir ve hastalarımız günlük yaşamına geri dönebilir.Hastamızda görülen bu ataklar bazen 1 hafta,bazen 3 ay, bazende 1 yıl gibi farklı zamanlarda olabilir. Her MS hastamızda atak süreleri farklı olabilir. Günümüzde ise ilaçlar, fizik tedavi ve diğer bir çok yöntem ile ataklar önlenebilmekte, sayısı ve şiddeti azaltılabilmektedir.
MS hayatımızı,hayat kalitemizi tehdit eden bir hastalık olarak düşünülmemelidir. Bazı hastalarımızda ileriki yaşlarda hareket ve bilişsel kayıplara da rastlanabilir. Hastalığın kesin tedavisi olmasa bile günümüzde tıp alanındaki gelişmeler, erken tanı ve doktor kontrolünde alınacak bir çok önlem, yaşanan sıkıntıları azaltabilmektedir.
Evde fizik tedavi hizmeti hakkında bilgi alın.
MS Hastalığı (Multipl Skleroz) Belirtileri Nelerdir?Nasıl Fark Edilir?
MS hastalığı belirtileri, hastalığın erken döneminde geçici ataklar şeklinde ortaya çıkarken, tedavide geç kalındığında ise ilerleyen yıllarda görme kayıpları, denge ya da yürüme bozukluğu ve peltek konuşma gibi bazı sorunlar kalıcı olarak yerleşebilmektedir.
Bu nedenle MS hastalığında belirtileri iyi tanımamız ve zamanında hekime başvurmamız çok önemlidir. Ayrıca ataklarımız geçmeye başladığında ya da geçtiğinde “Artık düzeldim” düşüncesiyle tedaviyi kesinlikle bırakmamak gerekmektedir.
MS hastalığında yorgunluk, halsizlik, uyuşmalar ve vücutta elektriklenmeler gibi belirtiler gündelik hayatımızda aralıklarla gelişebileceği gibi günlerce, haftalarca da sürebilmektedir.
Huzurevi mi arıyorsunuz?
Aradığınız huzurevini Sosyal Hizmet Uzmanlarımızın danışmanlığı ve referansı ile bulmak için arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
MS ataklarında belirtilerimiz ise;
· Yorgunluk(genel)
· Vücudumuzun değişik bölgelerinde özellikle gövdemizde, yüzümüzde, kollarımızda ya da bacaklarımızda uyuşukluk, karıncalanma, güçsüzlük
· Dengemizde ya da yürümemizde bozukluk
· Dilde peltekleşme tarzı konuşma bozuklukları
· Mesane- bağırsak problemleri
· Baş dönmesi
· Görmede bulanıklık gibi sorunlar
· Düşünmede, bellek ya da konsantrasyonda zorluk yaşama
· Depresyon hali
Ancak bu belirtilerin görülmesi direkt kişide MS olduğu ve atak geçirdiği anlamına gelmiyor. Hastada daha önce olmayan bir nörolojik durumun varlığı, bu durumun 24 saatten fazla sürmesi ve durumun kötüleşmesi atak varlığına işaret eder. Bu durumda hastanın acilen doktora başvurması gerekir.
Evde fizik tedavi hizmeti hakkında bilgi alın.
MS(MULTİPLE SKLEROZ) TİPLERİ
1. Benign Tip:
• Bu tipte hafif ve geçici ataklar vardır ve atakları tam düzelme takip eder. Zamanla artan bir kötüleşme durumu olmaz ve kalıcı hasar bırakmaz.
2. Relapsing-Remitting Tip:
• Ataklarla ilerler, inflamasyon ve demiyelinizasyon durumu hakimdir.
• Erken döneminde genellikle benign tipe benzer ve ataklardan sonra tam iyileşme olur.
3. Primer Progresif Tip:
• Atak olmadan sürekli progresyon izlenir. •Giderek artanmız fonksiyon kayıpları şiddetlenebilir ve kalıcı fonksiyonel bozukluklara neden olabilir.
4. Sekonder Progresif Tip
•2-3 ataktan sonra progresyon olur.
• Nörodejenerasyon ise ön plandadır.
• Başlangıcı relapsing-remitting tipe benzer ama tekrarlayan ataklar sonrasında düzelme zorlaşır, hatta durabilir. Sekeller artabilir.
5. Relapsing Progresif Tip
• Zeminde progresyon olur fakat üzerine binen ataklar olur.
6. Marburg Tip
• Genelde ileri özürlülük ve ölümle sonuçlanır.
Multipl Skleroz Nedenleri:
Multipl Skleroz hastalığının gelişiminde ve oluşumunda çevresel etkenler (iklim, yaşanan bölge vb.) ve geçirilmiş viral enfeksiyonlar ve bunların yanı sıra, genetik yatkınlık da önemli rol oynamaktadır.. Ms Hastalığı,hem genetik hemde çevresel nedenlerin bir araya gelmesi sonucunda da meydana gelebilir.
Multipl Skleroz (MS) hastalığı, özellikle 20-40 yaş arasında ve çoğunluk olarak kadınlarda görülmekte fakatbu farkın nedeni bilinmiyor.
Araştırmalar D vitamini eksikliğininde MS için bir risk faktörü olabileceğinin üstünde duruyor.
MS hastalığı nasıl tedavi edilir?
MS hastalığı; atak durumunun tedavisi, koruyucu tedaviler, sorunlara yönelik tedaviler ve tamamlayıcı tedavi olarak özetlenebilir.
Atak tedavisi; ilaç ile tedavi edilir.
Koruyucu tedavi; Belli bir tipte MS tanısı almış hastaların, ataklarının sıklığını,bu atakların şiddetini ya da atak olduğunda bıraktığı hasarları/sekelleri/izleri azaltmak amacıyla kullanılan tedavilerdir.
Sorunlara özgü tedaviler; MS hastalığının başlangıcında ya da hastalık sürecinde değişik, herhangi bir hastalık olmadan da görülebilecek ya da MS’in doğrudan sonucu olan sorunlara yönelik tedaviler vardır. Bunlar arasında, depresyon, yorgunluk, unutkanlık, uykusuzluk, kas sertleşmesi, idrar sorunları, cinsel problemlerle ve diğer ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunun kendine ait tedavisini içerir.
Tamamlayıcı tedaviler; Bu tedavi fizik tedavi diyet, bitkisel tedaviler, günlük yaşam düzeninde değişiklikler, egzersizler (yoga, gevşeme egzersizleri) olarak belirtilebilir.
Evde fizik tedavi hizmeti hakkında bilgi alın.
Evde Sağlık ve Sağlık Kabini Hizmetleri
Evde Sağlık ve size en yakın Sağlık Kabini hizmetinden faydalanmak için Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07