Skolyoz ve Rehabilitasyonu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
skolyoz rehabilitasyonu, skolyoz tedavisi, skolyoz çeşitleri

Yazımızda, Skolyoz Rehabilitasyonu, Skolyoz tedavisi ve çeşitleri gibi kavramlara açıklık getireceğiz.

İnsan vücuduna arkadan bakıldığında omurlarımız düz bir hat üzerindeymiş gibi dizilidir. Yandan bakıldığında ise durum değişir..İnsan vücudunda 33 omur vardır ve 23 tanesi hareketlidir. Boyun bölgesinde hafif içe doğru, sırtta dışa doğru ve bel bölgesinde de yine içe doğru olan kıvrımlar bulunmaktadır.Bu vücudun fpnksiyonel eğrilikleridir. Bu eğrilikler belli açılara sahiptirler.

Evde Sağlık ve Sağlık Kabini Hizmetleri

Evde Sağlık ve size en yakın Sağlık Kabini hizmetinden faydalanmak için Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

Açıların normalden fazla olması durumunda vücutta problemler oluşmaktadır. Sırt bölgesindeki omurlarımız normalde 20-45 derece arasında bir açıya sahipken bu açının 45 derece üstüne çıkması halk arasında kamburluk olarak adlandırdığımız kifoz problemine işarettir.Omurlar birbirine bağlıdır. Oyüzden omurların vücudun belli bir bölgesindeki kısmında problem oluşması diğer omurlarıda etkilemektedir. Kifoz yani kamburluk oluşmasıdurumunda sırt bölgesinde,bel bölgesindede lordoz artmaktadır.

Eğriliklerden başka biride skolyoz adını verdiğimiz omurganın 3 yönlü açılarının artması durumunda meydana gelen bir problemdir. Skolyoz kız çocuklarında erkek çocuklarına göre kat ve kat fazla görülmektedir. Skolyozun büyük çoğunluğu küçük dereceli skolyozdur ve yaklaşık %10’u kadarı cerrahiye gerek duymaktadır. Skolyozda hem yanlara doğru eğilme problemi hem de rotasyonel problemler görülmektedir.

İlgili İçerik : Evde Fizik Tedavi

SKOLYOZ ÇEŞİTLERİ VE NEDENLERİ

Konjenital skolyoz : Omurgadaki eğrilik doğuştan gelmektedir.Doğum önesinde veya doğum sırasında oluşan omurgadaki bir problemden dolayı oluşmaktadır.

Nöromusküler skolyoz:Kas felcine denen olan hastalıklarda çocuk felci(polio sekeli), kas erimesi, beyin felçleri gibi durumlardan dolayı oluşmaktadır.

İdiopatik skolyoz:Sebebi bilinmeyen bir nedenden dolayı oluşmuş skolyoz sebebidir. İnsan hayatının özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır.Daha önce normal olarak konumlanmış omurlardan oluşan bir omurgadaki sonradan nedeni bilinmeyen sebeplerin sebep olduğu rotasyonel problemlerdir. Büyüme dönemindeki bireyde büyüme döneminin herhangi bir evresinde meydana gelebilir. Yaşa ve eğriliğin derecesine göre skolyoz artabilir veya egzersiz ve tedavi ile açı azalabilir.

Huzurevi mi arıyorsunuz?

Aradığınız huzurevini Sosyal Hizmet Uzmanlarımızın danışmanlığı ve referansı ile bulmak için arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

SKOLYOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aileler özellikle çocukların büyüme döneminde vücutlarını sürekli takipte olmalı,olağan dışı bir problem fark ettiklerinde acilen hekime başvurmalıdırlar. Skolyozda hemen ortaya çıkan büyük problemler olmayabilir. Bel ağrısı,sürekli ağrılar büyük olaylar sık görülmez.Erken dönemde ailelerin fark edebileceği önemli problemler iki omuz arasında yükseklik farkları,kalçalar arası simetri farkları,kaburgalar arasında yükseklik farkları,kürek kemikleri arasındaki asimetriler,nefeste kaburgalar da basınca bağlı hissedilen nefes problemleri,kıyafetlerde görülen asimetriler olabilir. Çocuk eğilerek omurgalar gözlenmeli S veya C şeklinde bir rotasyonel hareket fark edilirse hekime başvurulmalıdır. Denge problemleri,kollar arasındaki eşitsizlik,sırtta cilt anormallikleri,bacak ile gövde arasında orantısızlık gibi bir çok olgu skolyoz belirtisi olabilmektedir.

SKOLYOZ’DA TANI KRİTERLERİ NELERDİR?

Muayenede daha çok hasta öne eğilerek omurgaları işaretlenir ve gözlenir,yada palpasyon ile omurların dizilişleri incelenir. Onun dışında omurgadaki farklı pozisyonlara göre omurga röntgenleri,skolyometreler gibi ölçüm aletleri,vücudun belli noktaları arasındaki ölçümler kullanılabilir.

SKOLYOZ DERECELERİ ve TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Skolyoz probleminde tedavi planlarını yaparken yaşa ve  özelliklede skolyozun derecesine bakılır. Genellikle 10 derece ile 20 derece arasındaki skolyozlarda egzersiz tedavisi önerilmektedir.

20 derece üstüne çıktığında tedaviye skolyoz korseleride dahil olmakta ve egzersiz+korse uygulaması önerilmektedir.

45 derece üzerine çıkan skolyoz derecelerinde ise artık cerrahi son seçenek haline gelebilmektedir.

Bir diğer yöntemde gerdirme yöntemidir. Omurlara yerleştirilen vidalar ip yardımı ile gerdirilerek düzelmesi beklenmektedir.

Skolyoz tedavisinde vazgeçilmez unsurlar tabiki düzenli egzersiz yapmak,kondisyonu artırmak,bilinçli olarak duruşu kontrol etmeye,günlük aktivitelerde postürü doğru kullanmaya çalışmak ve formu korumak gelmektedir.

Skolyoz tedavisi için fizik tedavi büyük öneme sahiptir.Hastanın yaşına,fiziksel durumuna,kondisyonuna,skolyozun derecesine uygun bir egzersiz programı fizyoterapist tarafından oluşturularak;düzenli aralıklarla değişimler ekleme çıkarmalar yapılarak yapılır.Cerrahi tedaviye gerek kalmadan konservatif tedavi ile skolyoz derecesi azaltılarak cerrahiden kurtulmak amaçlanır.

Çocuklarda cerrahide omurgaya yerleştirilen çubuklar düzenli aralıklarla uzatılarak düzelme hedeflenmektedir. Yeni teknolojiler ile bu uzama uzaktan kumandalarla yapılabilir hale gelmiştir. Tüm teknolojik gelişmelere rağmen hala cerrahi tedavi doktorlar tarafından en son çare olarak görülmektedir. Skolyoz ameliyatları hem stresli olması hemde hastayı felç bırakabilme ihtimali gibi problemlerden dolayı gerek hastalar gerekse de hasta yakınları tarafından riskli bulunmaktadır.

SKOLYOZ TEDAVİ EDİLMEZ İSE:

Kalp problemleri, akciğer hastalıkları ve solunum problemleri,omurilikte basılar, felç durumu, yeti kayıpları, fonksiyon bozuklukları, görünüş problemleri, psikolojik problemler, denge problemleri gibi bir çok problem oluşmakta ve zamanlada artmaktadır.

İlgili İçerik : Evde Fizik Tedavi

SKOLYOZ’DAN KORUNMAK İÇİN:

Çanta gibi aksesuarlar tek taraflı olarak değil,çift taraflı olarak kullanılmalı;bir omza yük bindirilmemelidir.

İyi duruş alışkanlığı kazanılarak,anormal postürlerden korunmalı;omurgaya aşırı yük binmesi engellenmelidir.

Baş karşıya bakmalı,göğüs önde karın içerde,dizler düz olacak şekilde bir duruş benimsenmelidir.Ayna karşısında postür çalışılmalı,sürekli tekrarlanmalıdır.

Oturuken sırt dik şekilde olmalı,arkası dayanaklı bir sandalye yada koltuk tercih edilmelidir. Bilgisayar kullananlar için ekran göz hizasında olmalı, daha aşağıda yada daha yukarıda kullanılmamalıdır. Yaslanırken bel boşluğu doldurulmalı ya bir yastık yada bel bölgesi destekli bir sandalye yada koltuk tercih edilmektedir.

Çok ağır eşyalar kaldırılmamaya çalışılmamalı,yerden kaldırırken dizler bükülerek destek yüzeyi artırılarak kaldırılmalıdır.

Omurga sağlığı için egzersiz en önemli unsurdur.Sağlık kaybedildikten sonra değil kaybedilmeden değeri bilinmesi gereken bir değerdir.

İlgili İçerik : Evde Fizik Tedavi

Evde Sağlık ve Sağlık Kabini Hizmetleri

Evde Sağlık ve size en yakın Sağlık Kabini hizmetinden faydalanmak için Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

İçeriklerimizi takip etmek için bültenimize abone olun.

Yazı hakkında düşündüklerinizi paylaşın.
Call Now ButtonHemen ARA