SOSYAL REHBERLİK MERKEZİ

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Sosyal Rehberlik Merkezi nedir ve ne zaman kuruldu? Hangi ihtiyaçlar için kuruldu?

Sosyal rehberlik Merkezinin 2013 yılında SHU Hakan BERKTAŞ tarafında Şişlide Alzheimer, Demans, Parkinson, Yatağa bağımlı hastalıklar olan; Felç(İnme), Hemiparazi, Parapleji, Hemipleji, MS, ALS, Kanser, ayrıca psikiyatrik hastalıklardan şizofreni, şizoafektif ve bipolar hastalıklarını hakkında bakım desteği sağlık desteği konularında bilgilendirme, danışmanlık ve yol göstermek için düşünülerek kurulmuştur.

Şu an Merkezi İstanbul Ataşehir’de olan merkezin İstanbul Şişli, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa da da şubeleri bulunmaktadır.

Bu tür hastalık sahibi olan kişiler ve yakınları gerek evde bakım gerek evde sağlık gerekse kurum(Huzurevi, Bakım Merkezi, Rehabilitasyon merkezileri) Konusunda nasıl hizmet alacaklarını hangi yolları izleyeceklerini, bu hizmetleri alırken ne kadar ödeme yapacaklarını, kanuni haklarını, bu konulardaki devletin kendilerine hangi hizmetlerini vereceğini bilmemektedirler. 

Bu konularda bilgi almak için etraflarındaki kişilerden, muhtarlardan, belediyelerden, kaymakamlıklardan, kurumların kendilerinden bilgi almaya çalışmaktadırlar. Bu da gerek zaman kaybına gerekse kafalarının iyice karışmasına neden olmaktadır.

Bu tür hizmetleri alabilecekleri devlet kurumlarının yanı sıra yüzlerce özel firmada mevcuttur.

Tüm bunlardan dolayı; Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok sloganıyla merkezimizi arayanlara rehberlik yapılmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz hastalıkların gerek bakımı gerekse sağlık desteği verilmesi hususunda 2 türlü yol vardır.

Bir yol evde bakım ve evde sağlık diğer yol ise kurum(Huzurevi, Bakımevi) bakımıdır.

Evde bakım konusunda bakıcı bulma konusunda, evde bakım aylığı alma, evde günlük bakıcı desteği hastanın banyosunun yaptırılması, perine temizliği vb özbakım konularında yardımcı bulma konularında rehberlik ve danışmanlık desteğine ihtiyaç duymaktadırlar.

Evde sağlık konusunda da eve hemşirelik hizmetleri olan serum takma, yara bakımı yapılması, enjeksiyon yapılması, kan aldırma konularında desteğe ve rehberliğe ihtiyaç duymaktadırlar.

Kurum bakımında konusunda da uygun huzurevi, bakımevi, rehabilitasyon merkezi bulma konularında hasta ve yakınlarının rehberliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Hangi kurum güvenilir hangisi değil, hangi kurumun hizmetleri iyi hangisinin iyi değil fiyatları ne kadar? Kurum bakımında hangi hizmetleri alabilecekler?….vb konularda rehberliğe ihtiyaç duymaktadırlar.

Ayrıca Fizik Tedavi gerektiren hastalıklar konusunda da  gerek fizik tedavi merkezleri gerekse evde fizik tedavi uygulamaları konusunda rehberliğe ihtiyaç duymaktadırlar.

Sosyal Rehberlik Merkezinde görevli sosyal hizmet uzmanlarımız bu konularda gerek telefonla aryan gerekse mail yoluyla gelen sorulara cevap vermekte ve istenilen hizmetin alınması için özel firmalarla görüşmek devlet kurumlarına başvuru yapılması hususunda da yol göstermektedir.

Alzheimer Bakımı için neden huzurevi bakım merkezi bakımı tercih edilmelidir?

Özel Huzurevi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri sağlık ve bakım destek merkezleridir. Alzheimer, Demans, Parkinson, Yatağa bağımlı hastalıklar olan; Felç(İnme), Hemiparazi, Parapleji, Hemipleji, MS, ALS, Kanser hastalarının günlük yaşamlarına  bakıldığında %40 sağlık-%60 bakım ve rehabilitasyon desteği gerekmektedir.

Huzurevi Bakım ve Rehabilitasyon merkezlerinde üniversitelerin sağlık bölümünden mezun kişiler dediğimiz doktor, hemşire, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, gerontoloji, yaşlı ve hasta bakım teknikerleri görev yapmaktadır. Genellikle devlet huzurevlerinde sosyal endikasyon vakaları(yaşlılar) kalırken özel huzurevlerinde sağlık endikasyonu vakaları(yaşlı ve hastaları) kalmaktadır. Özel huzurevlerinde aileler yakını için asgari ücretin üzerinde fiyatlarla ödemeler yapmaktadır.

Alzheimer hastasının zaman, mekan, yön kavramları ortadan kalkmaktadır. Evde bakımları hem kendileri için hem de aile yakınları açısından zor bir süreçtir. Bu tür hastaların bakımı ile ilgili psiko-sosyal sosyo-ekonomik etkileri olduğu gibi psiko-sağlık ve sosyo-sağlık olarak etkileri ayrıca değerlendirilmelidir.

Alzheimer hastaları için önemli olan ;

-Periyodik bakım yani düzenli yemek saatleri, düzenli uyku saatleri,

-Alzheimer hastaları için periyodik ilaç takibi,

-Sosyal iletişimin sürekliliği(görsel ve/veya işitsel),

-Yalnız kalmamaları gerekmektedir. Yalnız kalan Alzheimer demans hastası kendi içine çekilmekte gerçek hayattan kopmaktadır.

-Gürültülü ve kalabalık ortamlarda olmamaları

-Alzheimer hastası geçmişini unuturken ona bakan aile yakınları ise geleceklerini unutmaktadır. Yaklaşık 10 yıl boyunca hastasına bakan aile yakınları gerek sosyal hayatından gerekse iş hayatından kopmaktadır. Yüksek kaygı düzeyine bağlı olarak Alzheimer/demans hastalara bakan kişilerde depresyondan başka bel ağrısı, eklem ağrıları, deri döküntüleri gibi psiko-somatik kökenli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Alzheimer hastasına bakmak için gölge gibi yanında kalmak gerekmek, onunla uyumalı onunla uyanmalıdır. Alzheimer/demans hastasını karşıdakinden çok kendisinden korumak gerekmektedir.

Bu yapılan rehberlik hizmeti Ücretsiz ve gönüllü bir hizmettir.

Bu rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini verirken hastaların ve yakınlarının psiko-sosyal, sosyo-ekonomik açıdan değerlendirmenin yanı sıra Sosyal Rehberlik Merkezinin Kurucusu SHU Hakan BERKTAŞ tarafında geliştirilmiş olan psiko-sağlık ve sosyo-sağlık kavramları açısında da değerlendirilerek yapılmaktadır.

Psiko-sağlık nedir? Kısacası sağlık durumlarında yaşanan hastalık ve engelliliğin gerek hastalar gerekse hasta yakınlarına olan psikolojik etkileri ayrıca psikolojik etkininde hastalıklara etkileridir.

Sosyo-sağlık nedir? Yaşanan sağlık sorunları nedeniyle hastaların ve ailelerinin sosyalleşmesine etkileri, sosyal politikalara etkileri olarak düşünülmektedir.

Tüm bu hizmetlerin alınması konusunda arayan kişiler bilgi verilmekte ve en yakın sağlık ve bakım kuruluşu ile iletişimi sağlanmaktadır. Dolayısı ile kişiler hastalarının sağlık durumuna, kurumun lokasyonuna, ekonomik durumlarına göre günlerce haftalarca huzurevi bakım ve rehabilitasyon merkezi aramak zorunda kalmamaktadır.

Sosyal Rehberlik Merkezinde danışma kurulu bulunmakta ve bu kurulda doktor, hemşire, sosyal hizmet uzmanı ve psikologlar bulunmaktadır.

www.sosyalrehberlik.com       05522218833 – 0212 873 05 07

 

İçeriklerimizi takip etmek için bültenimize abone olun.

Yazı hakkında düşündüklerinizi paylaşın.
Call Now ButtonHemen ARA