Vasilik Kararı Nereden Alınır?
Vasilik kararı Nereden Alınır? vasilik Kararı Ne Zaman Kesinleşir? Alzheimer, Demans, Parkinson, Şizofreni, Bipolar, Yatalak, Kanser hastası Son evresi hastalığı nedeniyle işlerini göremeyen veya bakımı, korunması gibi günlük yaşamda bir takım devam ettirmesi gereken işleri gerçekleştiremeyen kişilerde vasi tayini yapılır. Vasi tayini yapılabilmesi için kişinin günlük aktivitelerinin tamamen ortada kaldırıcı nitelikte olmalıdır. Alzheimer ve demans hastası olan kişinin hukuki ehliyeti dediğimiz yani yasal makamlar önünde imza yetkisi de artık ortadan kalkacaktır. Onu yasal makamlar önünde temsil edecek kişi, onun vasisi olacaktır. Bu durumda sulh hukuk mahkemeleri vasi tayini için başvurulan resmi mercilerdir. Sulh hukuk mahkemelerine başvurulur. Bu başvuruyu kişinin birebir kendi akrabaları, yakınları yapabilir. Kişi bir hukuki işlem yapacağı sırada örneğin, bir mal alıp satıyorsa ya da herhangi bir şekilde bankadan parasını çekiyorsa bu esnada oranın resmi işlemini yapan kişileri de böyle bir durumu fark ediyorlarsa, bu başvuruyu onlar da yapabilirler. Kişiye vasi tayini yapılması gerektiği konusunda resmi makamları uyarırlar. Genel olarak kişilere vasi tayini yapılacağında birincil derecede akrabaları tercih edilir. Ancak böyle kesin bir kural yoktur. Kişiye herhangi bir yakınlığı olan, başka bir dostu ya da arkadaşı da vasi olabilir. Resmi makamlar tarafından atanacak profesyonel bir kişi de vasi tayini yerine hizmet verir
Hukuk Danışmanlığı
Sosyal Rehberlik olarak tüm İstanbul iline ve çevrede bulunan illere avukatlık hizmeti vermekteyiz. Bizi ceza, bilişim, tıp, iş hukuku, aile hukuku ve boşanma davaları, internet hukuku ve iş davaları için arayabilir ve soru sorabilirsiniz..
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
Vasi kararı ne zaman kesinleşir?
Alzheimer, Parkinson, Demans, Şizofreni, Şizoafekktif, Bipolar hastasına, Mental Retardasyon hastalarının Vasi davasının açılması ve vesayet makamının hedeflenen süre olan 3 ay içinde vermiş olduğu kararlar karar ile uygulamaya geçilir. Ancak istinaf yoluna başvurulmuş ise vasilik kararının kesinleşmesi beklenir. İstinaf mahkemesi kararları ise kesindir.
Hukuk Danışmanlığı
İstanbulda’da avukatlık faaliyeti yürüten avukatlık ofisimizden dilediğiniz zaman hukuki destek alabilirsiniz. Avukat istanbul arayışınızda daima size destek olmaya ve çözüm yolları bulmaya çalışırız.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
Kimler Vasi Olabilir?
Kimler Vasi Olabilir? Hastaların eş ve çocukları önceliklidir ancak eş ve çocukların vasi olamayacağının anlaşılması halinde yakın akrabalar yoksa sosyal hizmetlerden bir görevli vasi tayin edilir.
Haklı nedenler olmadıkça kendisine kimin vasi atanmasını istediği kısıtlı(koruma altına alınan) adayına ya da Eşine ve çocuklarına sorulur.
-60 yaşını dolduranlar ,
-Bedensel özrü ya da sürekli hastalıkları nedeniyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar ,
-Dörtten çok çocuğun velisi olanlar,
-Başka vasilik görevi olanlar,
-Cumhurbaşkanı TBMM ve Bakanlar Kurulu üyeliği ile hakim ve savcılar vasilik görevini kabul etmeyebilirler.
Bu kişiler vasi atandığını öğrendiği andan itibaren 10 gün içinde itiraz edebilirler. Mahkeme itirazı yerinde görürse vasiyi değiştirir ,yerinde görmezse görüşü ile birlikte denetim makamı olan mahkemeye (asliye hukuk mahkemesine) talebi incelemesi ve karar vermesi için gönderir.