Yatalak Hasta Bakım Evi-Devlet Yatalak Hasta Bakım Evi-Hasta Bakımevi,Yatalak Hasta Bakım Evleri Fiyatları – ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HATTI– UZMANLARIMIZDAN DESTEK ALIN
YATAK YARASI NEDİR?
özellikle kemik çıkıntılarının bulunduğu yerlerde, sadece basınç ya da, sürtünme ve basıncın birlikte sebep olması ile dokunun oksijensiz kalarak beslenememesi ve buna bağlı olarak meydana gelen doku hasarı sonrası oluşan yaradır. Özellikle İmmobil hastalarda; felç, demans, alzheimer gibi nörolojik sebeplerden dolayı yatağa ya da tekerlekli sandalye ye bağımlı olan hastaların vücutlarının belirli bölgelerinde, sürekli yatmaya ya da oturmaya bağlı basınç oluşur. Oluşan bu basınç sebebiyle kapiller dolaşım bozulmaya başlar. Kan dolaşımı bozulması sebebiyle basınç alan bölgedeki kan azalır, doku beslenemez, bu nedenle o bölgedeki deri ve deri altı hücrelerinin öldüğü ve bası yarasının oluştuğu gözlemlenir.
Evde Sağlık ve Sağlık Kabini Hizmetleri
Evde Sağlık ve size en yakın Sağlık Kabini hizmetinden faydalanmak için Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
Bası Yarasının oluşmasında en büyük etken, hastayı uzun süre aynı pozisyonda yatırmak ve sık pozisyon vermemektir. Ayrıca; vücut bakımındaki hatalar ve düzgün beslenmeme de etkenlerdendir.
İlgili Konu : Evde Hemşirelik
Eğer yatağa bağımlı bir hastanız varsa bu tarz yaralarla karşılaşmamak için 1-2 saatlik doğru bakım eğitimi alarak bu zor süreci önleyebilir, hastanıza daha kaliteli ve sağlıklı bir bakım verebilirsiniz. Unutmayın! Önlemek tedavi etmekten daha kolay ve daha ucuzdur.
BASI YARASI OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER
• Sürekli basınç,
• Sürtünme,
• Yırtılma,
• Nem (ıslaklık),
• Yetersiz bakım,
• Düzensiz beslenme,
• Aşırı zayıflık,
• Obezite,
• Kansızlık,
• Diyabet ve benzeri kronik sistemik hastalıkların varlığı,
• İdrar-gaita inkontinansı(teması),
• Protein, C vitamini ve çinko eksikliği,
• Normal kan ya da lenfatik dolaşım bozukluğu,
• Bilincin açık ya da kapalı olması.
YATAK YARASI BELİRTİLERİ VE EVRELERİ
Vücutta bulunan kemikler ile yatak arasında basılı kalan yumuşak dokularda kan dolaşımı bozulmaya başlayarak bu dokularda hasarlar meydana gelir. Bu meydana gelen hasarlar belli bir seviyeye geldiği zaman yaralar ortaya çıkar.Veya cildin gergin kalarak sürtünmenin fazla olması da bası yarasına neden olmaktadır.
Birinci evre: Cilt kızarık görünür ve dokunulduğunda sıcaktır. Kaşıntı hissiyatı olabilir.
İkinci evre: Renksiz bir şekilde ağrılı açık yaralar ya da kabarcıklargörülebilir.
Üçüncü evre: Cilt yüzeyinin altındaki doku hasarına bağlı olarak kraterbenzeri bir görünüm oluşabilir.
Dördüncü evre: Ciltte muhtemelen ciddi enfeksiyon görülebilir. Kaslar,kemikler ve hatta tendonlar görülebilir.
BASI YARASI NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR?
Bası yarası iyileşme süreci, yaranın evresine göre değişkenlik gösterse de20 günlük bir süreçte iyileşebilmektedir. Basının devam etmesi yaraiyileşme sürecini uzatmakla beraber ilerlemesinide sağlayacaktır.
İlgili Konu : Evde Hemşirelik
BASI YARASI TEDAVİ SÜRECİ NASILDIR?
Yara bakımı için disiplinli ve profosyonel olunmalıdır.
• Temizlik. Etkilenen cilt ciddi hasara uğramamışsa nazik bir şekildetemizleyip, yıkayıp kuru kalması sağlanmalıdır. Her kıyafet değişimindeaçık yaralar su veya tuzlu su ile temizlenmelidir.
•Bandaj yerleştirmek. Bandaj yarayı nemli tutarak iyileşmeyihızlandırır. Aynı zamanda enfeksiyona karşı bir bariyer oluşturur veyaranın çevresini kuru tutar.
•Hasarlı Dokuları Çıkarmak. Yaraların düzgün bir şekilde iyileşmesi için hasar görmüş, ölü veya enfekte dokulardan arındırışmış olması gerekir. Hasarlı bir dokunun çıkarılması için bir dizi yöntem gerekir, bunun için doktorunuzdan yardım almalısınız.
YATAK YARASI TEDAVİSİ
•Ağrıyı kontrol altına alacak doktor reçetesiyle ilaçların kullanımı.
•Enfeksiyona karşı savaşan ilaçlar. Diğer tedavilere cevap vermeyen enfekte yaralar bazı antibiyotikler kullanılarak tedavi edilebilir.
•Sağlıklı bir diyet seçimi
YARA İYİLEŞME AŞAMALARI
Yara iyileşmesinin aşamaları belirgin aralıkta ilerlemesine rağmen, yaralar hastanın iç ve dış koşullarına bağlı olarak gerileyebilir veya ilerleyebilir
Hemostaz Aşaması
Hemostaz, yaranın pıhtılaşma yolu ile kapanma sürecidir
İnflamatuar Aşama
İltihap yaranın iyileşmesinin ikinci aşamasıdır, hasar gören kan damarlarına sızarak bölgesel şişmeye neden olan hasardan hemen sonra başlar. İltihap hem kanamayı kontrol altına alır hem de enfeksiyonu önler.
Proliferatif Aşama
Yara iyileşmesinin proliferatif aşaması kolajen ve hücre dışı matristen oluşan yeni bir dokuyla yara yeniden oluştuğunda gerçekleşir. Bu aşamada yeni dokular oluştuğunda yara daralır.
Olgunlaşma Aşaması
Yara iyileşmesinin yenilenme aşaması da denir
İlgili Konu : Evde Hemşirelik
Bası Yarası Risk Grupları Nelerdir?
•Hareket azlığı gibi durumlarda veya yatalak hastalarda,
•İleri yaş kişilerde,
•Yetersiz su alan kişilerde,
•İdrar veya dışkı tutamayan kişilerde
•Hijyen temizliği iyi olmayan kişilerde daha sıklıkla görülmektedir.
YATAK YARASI ÖLDÜRÜR MÜ?
Yara öldürür mü? sorusunun yanıtı, hastanın tedavisinde karmaşık ve artık müdahalede çaresiz kalınan süreçlerin sonucunda gelişebilecek bir durum olarak görülebilir. Yatak yarasının ilerlemesi, müdahalede geç kalınması, doğru tedavi uygulanmaması, vücuttaki enfeksiyonun tehlikeli boyutlara ulaşması neticesinde yatak yaraları öldürebilir hale gelebilir.
YARAYA İYİ GELEN BESLENME ÇEŞİTLERİ
İyi beslenme iyileşme için gereklidir. İyileşme sürecinde, vücutta artan miktarda kalori, protein, A ve C vitamini ve bazen çinko gerekir.
Huzurevi mi arıyorsunuz?
Aradığınız huzurevini Sosyal Hizmet Uzmanlarımızın danışmanlığı ve referansı ile bulmak için arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07
YARA BAKIMI PANSUMANI NASIL YAPILMALIDIR
Pansuman, genel olarak yara tedavisi demektir. Yaraların mikroplardan temizlenmesi ve korunması için yapılan yıkama ve örtme işlemidir. Yara iyileşmesinin iyi, çabuk ve iz bırakmadan olması için bölgenin ölü dokulardan ve mikroorganizmalardan temizlenmesi ve dış ortamın zararlı etkilerinden korunması gerekir. Böylece hem mikropların hem de tahriş edici maddelerin yaraya ulaşması engellenmiş olur. Pansuman, ifraz maddelerini yaradan uzaklaştıran, emen, kanayan kısmı tampone eden, yaralı bölgenin anatomik ve fizyolojik durumunu muhafaza eden ve aseptik esaslar içinde uygulanan tedavidir.
Hidrokolloid sargı yanıklar, hafif ila orta derecede yaralar, nekrotik yaralar, basınç ülserleri ve venöz ülserlerde kullanılır.
Hidrojel sargı ise aşırı miktarda ağrılı, sıvı ve nekrotik yaralarda, basınç ülserleri, ikinci derece veya daha yüksek yanıklarda ve enfeksiyon içeren yaralarda kullanılır.
Aljinat sargılar orta ve yüksek miktarda yara drenajında, venöz ülserlerde, 3 veya 5. Seviye ülserlerde kullanılır.
Kolajen yara sargısı yatak yaraları, ülserler, kronik yaralar, cerrahi yaralar, ikinci derece veya daha yüksek yanıklar ve geniş yüzeyli yaralar için kullanılabilir.
İlgili Konu : Evde Hemşirelik
YATAK YARASINDA İYİLEŞMEYİ GECİKTİREN FAKTÖRLER NELERDİR?
Ölü doku (nekroz): Ölü dokular ve yabancı maddeler iyileşme sürecini etkiler.
Enfeksiyon: Açık yaralar bakteriyel bir enfeksiyon sonucu gelişebilir, vücut yarayı iyileştirmek yerine enfeksiyonla başa çıkmaya çalışır.
Kanama: Kalıcı kanama yaranın katmanlarını sürekli ayrı tutacak, birleşmesini önleyecektir.
Mekanik hasar: Örneğin sabit olmayan, yatağa bağlı bir hastanın sürekli basınç ve sürtünme oluşma riskiyle karşı karşıyadır.
Diyet: Besin değerleri bakımından zayıf yiyeceklerin seçilmesi yaralı bölgeyi C vitamini, çinko ve protein gibi yarayı iyileştirmede etkili besin öğelerinden mahrum bırakabilir.
Tıbbi durumlar: Diyabet, anemi ve bölgeye kan akışını kısıtlayan bazı vasküler hastalıklar veya bağışıklık sistemini etkileyen bozukluklar yaranın iyileşmesini geciktirebilir.
Yaşlılık: Yaşlılarda yatak yarası veya bası yaralarının iyileşmesi daha uzun sürebilir.
İlaçlar: Bazı tıbbi durumların tedavisinde kullanılan ilaçlar veya tedaviler vücudun iyileşme sürecini etkileyebilir.
Sigara içmek: Sigara kullanımı iyileşmeyi engeller ve komplikasyon riskini artırır.
Varisli damarlar: Kısıtlı kan dolaşımı ve şişme cildin parçalanmasına ve kalıcı ülserasyona neden olabilir.
Kuruluk: Havayla temas halindeki yaraların (bacak ülseri gibi) iyileşme olasılığı daha düşüktür. Deri hücreleri ve bağışıklık hücreleri gibi iyileşmeye dahil olan çeşitli hücrelerin nemli ortama ihtiyacı vardır.
HAVA İLE TEMAS HALİNDE YARA İYİLEŞME DURUMU OLUR MU?
Çoğu ebeveyn ve hemşirenin yara tedavisinde zamana bağlı bir yaklaşımı vardır: temizleyin, kanamayı durdurun ve sonra biraz hava almasına izin verin. Tıbbi kaynaklarda anlatıldığı üzere bu yaklaşımın amacı enfeksiyon olasılığını azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmaktır. Fakat yıllar ilerledikçe araştırmalar birçok kişinin küçük kesikler ve yaralanmalarda uyguladıkları bu yöntemin yanlış olduğu anlaşılmıştır. Uzmanlara göre bir yarayı havayla temas ettirmek korkunç bir hatadır, çünkü hücrelerin ölmesine yol açan kuru bir ortam oluşturur. Ayrıca antibakteriyel merhem uygulaması da yaygın bir hatadır, bu merhemler yaranın nemli kalmasına neden olabilir ancak kontat dermatit adı verilen şişme ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Günde iki kez uygulanan vazelin oldukça etkili bir çözümdür.
Evde Sağlık ve Sağlık Kabini Hizmetleri
Evde Sağlık ve size en yakın Sağlık Kabini hizmetinden faydalanmak için Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07