Yatılı Fizik Tedavi Merkezleri-Evde Fizik Tedavi-DESTEK MERKEZİ

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
duruş bozuklukları

Yatılı Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi, Ayakya Fizik Tedavi Merkezleri, Evde Fizik Tedavi Hizmetleri arıyorsanız ÜCRETSİZ DESTEK HATTIMIZI Arayın.

DURUŞ BOZUKLUKLARI

Duruşumuz diğer adıyla postürümüz sabit dururken ya da hareket halindeyken vücudumuzdaki anatomik dizilişe verilen isimdir.Postür sabit( statik) postür ve hareket halindeki postürümüz (dinamik )postür olarak ikiye ayrılır.Statik postür yatarken,ayakta dik dururken,otururkenki postürümüz;dinamik postür ise yürürken,koşarkenki postürümüzdür.

Evde Sağlık ve Sağlık Kabini Hizmetleri

Evde Sağlık ve size en yakın Sağlık Kabini hizmetinden faydalanmak için Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

Yazımızda duruş bozuklukları ve fizik tedavi yöntemiyle rehabilite edilmelerini konu alacağız.

İlgili İçerik : Evde Fizik TedaviDuruş bozuklukları

Duruş Bozuklukları

DURUŞTA NORMAL POSTÜR

Vücudumuzdaki tüm kas iskelet sistemine ait eklemlerin kemiklerin ve diğer yapıların olması gereken eğriliklere sahip, vücudu zorlamayan; ağrıya ,rahatsızlığa sebep olmayan, eklemlere uygulanan kuvveti ve basıncı eşit dağıtan duruşa normal postür denir.İyi bir postürün temeli çocukluk çağında atlmalıdır.Gelişim döneminde vücudun yanlış postürlerde durması gibi alışkanlıklardan dolayı ileriki yaşlarda romatizmal problemler,organlarda sıkıntılar,vücut sistemlerinde problemler görülebilmektedir.

DOĞRU AYAKTA DURUŞ

Kafa dik tutulmalıdır.Kafa omuzlarla aynı hizada olmalı,önde veya arkada olmamaldıır.Göğüs dik durarak karşıya bakmalı,omurgada normaldede var olan anatomik eğrilikler(boyun ve bel bölgesindeki içe doğru olan eğrilikler)normalden daha az veya daha fazla olmamalıdır.Dizler düz,ayaklar tam olarak karşıya bakıcak konumda olmalıdır.

DOĞRU YATIŞ POSTÜRÜ

Yatak seçimi oldukça önemlidir.Kaliteli uyku için sert yataklar daha çok tercih edilmeli,yatıldığında içeri doğru çöken yataklar tercih edilmemelidir.Yatak kadar yastık seçimide oldukça önemlidir.Çok sert yastıkta çok yumuşak yastıkta tercih edilmemelidir;özellikle çok yumuşak yastıklar problem yaratmaktadır.İdeal yastık boyun çukurunu destekleyen,orta sertlikte,çok yumuşak olmayan,çok yüksek olmayan yastıktır.

DOĞRU OTURMA POSTÜRÜ

İdeal oturma postürü sırtın dik pozisyonda olduğu,vücut ağırlığının iki kalçaya eşit olarak dağıldığı,boynun dik şekilde karşıya baktığı,ayakta duruşa göre daha gevşek bir postür olarak tanımlanabilir.İki ayakta yere tam basmalı,yaslanılan sandalye,koltuk vs arkası yüksek tercih edilmelidir.Oturma sırasında oturulan sandalye koltuk her ne ise kolunun desteklenmesi boyunada vücudada binen yükü azaltacağı için çok daha idealdir.

DURUŞ BOZUKLUKLARI VE NEDENLERİ

Duruş(postür)erken yaşlardan itibaren bir çok faktöre bağlı olarak şekillenen diziliş ve düzene verdiğimiz isimdir.Dizilişin normalden farklı olmasına duruş bozuklukları adını vermekteyiz.

İlgili İçerik : Evde Fizik Tedavi

Kifoz(Kamburluk):Kifoz çağımızın en önemli ergenlik dönemi problemlerinden sayılmaktadır.Ders çalışırken öne eğik olarak konumlandırılan sırt bölgesinde,ergenlik döneminde kız çocuklarının göğüslerindeki büyümeyi gizlemek için öne eğik duruşunun zamanla alışkanlık haline gelmesiyle,aşırı kilolu kişilerde ve gebelerde,ankilozan spondilit,osteoporoz gibi hastalıklarda,zayıf karın ve sırt kaslarında oldukça sık görülen problemlerdendir.

Lordoz(Çukurluğu fazla bel):Lordozda kifoz problemi gibi sık görülen, görülen kişilerde oldukça fazla problemide beraberinde getiren bir problemdir.Bel bölgesinde normaldede bir eğrilik mevcuttur fakat lordozda bu eğrilik normalden çok daha fazladır.Karın bölgesindeki, sırttaki, kalçadaki kasların bağların zayıf olması lordoz ihtimalini artırmaktadır. Aşırı kilo, kamburluk problemi gibi lordozada sebep olabilmekte. Vücuttaki omurlarımız birbirine bağlı olduğu için herhangi bir bölgedeki problem diğer bölgeleride etkilemekte ,kifoz oluşan bir hastada zamanla lordozda oluşabilmektedir. Lordozun ilerlemesi ile bacaklarda ve bel bölgesinde ağrılar oluşmakta,bir çok sistemle ilgili şikayette zamanla ortaya çıkmaktadır.

Huzurevi mi arıyorsunuz?

Aradığınız huzurevini Sosyal Hizmet Uzmanlarımızın danışmanlığı ve referansı ile bulmak için arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

Düz Bel:Omurgada normalde sırt bölgesinde öne bel bölgesinde arkaya doğru bir eğrilik vardır. Düz bel probleminde ise diğerlerinden farklı olarak karın kasları kuvvetli iken bel ekstansörleri yani belin doğrultucu kasları zayıftır.Kalça ve diz bölgesindeki kaslar normalden fazla doğrulmuş, hiperekstansiyon pozisyonundadır. Bu problemde omurgaya binen ağırlık normalden fazla olduğu için fıtık oluşma ihtimali daha fazladır.

Düşük Omuz Problemi:Çağımızın yine en sık görülen problemlerinden olan düşük omuzda,sürekli öne eğilerek mesai yapan masa başı işçilerinde,öne eğilerek ders çalışan çocuklarda,el işi yapan hanımlarda zamanla sırtta kamburluk,omuzlarda öne doğru eğimli yuvarlak omuz problemi,omuzlarda çökme,boyunda öne eğik duruş,zamanla diğer vücut bölgelerindede görülen ağrı ve şekil bozuklukları görülmektedir.

DURUŞ BOZUKLUKLARINDA FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON

Duruş bozukluklarında,fizyoterapi ve rehabilitasyondan önce asıl yapılması gereken duruş bozukluğu olmadan önce bunun önlemini alarak duruş bozukluğunun oluşmasını engellemektir.Duruş bozukluğu genellikle küçük yaşlarda,özellikle ergenlik döneminde başlar ve zamanla tedavi edilmediğinde artış gösterir.

Duruş bozukluklarında özellikle egzersiz tedavisi ile güçsüz olan kaslar kuvvetlendirilmeli,olması  gerekenden fazla kuvvet açığa çıkaran kaslarda ise germe yapılarak normal kas tonusuna ulaşması hedeflenmektedir.

Duruş bozukluklarında fizyoterapist hastasını değerlendirmeye alarak çeşitli testler ile hastanın postürünün normale göre nekadar problemli olduğunu saptar,doktor tarafından yapılan objektif testlerin sonuçlarınıda değerlendirmesine ekleyerek hasta için uygun fizik tedavi programını planlar.Duruş bozukluklarında fizyoterapistin çabası kadar hastanın programa katılımı ve devamlılığı asıl önemli kriterdir.Hasta postür egzersizlerini zamanında ve olması gerektiği kadar yapmalı,kuvvetlendirme egzersizlerini yeteri kadar yapmalı,sürekli duruşunu düzelterek doğru postüre kendini alıştırmalı,terapist tarafından verilen programa uymalı ve yasaklanan hareket ve durumlardan uzak durmalıdır.

Kifoz, lordoz egzersizlerinde daha çok sırt ve karın kaslarını kuvvetlendirmek hedeflenirken, kısalan göğüs kasları gerilir, ağrılar için gerekli uygulamlar ve modaliteler kullanılır.

Seanslar ilerledikçe farklı egzersizler eklenir, vücut kondisyonunu artırmaya yönelik egzersizler eklenir, günlük yaşam aktivitelerinde düzenlemeler yapılarak azalan duruş bozukluğunun tekrar artmaması hedeflenir. Fizik tedavi seanslarına düzenli devam etmeyen hastalarda ağrı,kalıcı deformiteler,solunum sıkıntısı gibi diğer sistemlere ait oluşabilecek problemler,kas spazmı gibi rahatszı edici durumlar,psikolojik bozukluklar vb bir çok sorunda duruş bozukluklarının beraberinde getirdiği problemlerdendir.

Korse uygulamalarıda hastalar tarafından bu tarz duruş bozukluklarında kendileri tarafından düşünülerek kullanılmak istenen bir tedavi şekli olarak karşımıza çıksada, kesinlikle doktor ve fizyoterapistler tarafından tercih edilen bir tedavi şekli değildir. Duruş bozuklukları

Kasları tembelleştirerek doğru olmayan bir tedavi yaklaşımı olarak karşımıza çıkar. Doğru duruşu benimsemesi için hastanın günde birkaç saat kısa süreli olarak takması uygun olabilmekte ama onun dışında uzun süreli kullanımı kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Asıl tedavi yaklaşımı kişinin güçsüz olabı kuvvetlendirerek tedavi olduğu egzersiz planlamasıdır. Kesin ve en doğru yaklaşım budur. Doğru bir tedavi ile büyük ilerlemeler katedilebilir ve cerrahinin önüne geçilebilir. Cerrahi bu tarz duruş bozukluklarında en son çare olarak doktorlar tarafından düşünülmektedir. Cerrahiye gerek kalmadan son raddeye gelmeden önlem ve tedavi planlanarak çözüm bulunmalıdır. D

Evde Sağlık ve Sağlık Kabini Hizmetleri

Evde Sağlık ve size en yakın Sağlık Kabini hizmetinden faydalanmak için Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı arayın.
+90 552 221 88 33 – +90 212 873 05 07

uruş bozuklukları

İçeriklerimizi takip etmek için bültenimize abone olun.

Yazı hakkında düşündüklerinizi paylaşın.
Call Now ButtonHemen ARA